Veroordeelde Stewart geeft geen krimp

Martha Stewart en haar supporters blijven geloven in haar onschuld. De topvrouw van het gelijknamige huishoudimperium werd vrijdag schuldig bevonden aan misleiding rond omstreden aandelenhandel....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Nadat de rechter de strafmaat in juni bepaalt vermoedelijk tien tot zestien maanden cel gaat Stewart zeker in beroep. 'Ik geloof in de eerlijkheid van het juridische systeem en blijf er zeker van dat ik uiteindelijk zal zegevieren', stelt ze op haar website.

Trouwe fans riepen de afgelopen maanden dag in dag uit 'We love you, Martha' op de trappen van de rechtbank. Op www.savemartha.com schrijven ze nu: 'Martha Stewart werd veroordeeld omdat ze Martha Stewart is.'

Veel consumenten en juridische experts, die de afgelopen maanden uitvoerig aan het woord kwamen in de Amerikaanse media, vinden de zaak tegen Stewart onnodig hard aangezet.

Vergeleken met de frauderende toplieden van Enron en World-Com is Stewart een kleine vis: haar vermeende handel met voorkennis leverde haar 45 duizend dollar op. Bernard Ebbers, de oud-topman van WorldCom die vorige week werd aangeklaagd, zou een complexe boekhoudfraude van elf miljard dollar hebben geleid.

De aanklagers zagen volgens critici een gemakkelijke prooi in Stewart vanwege haar imago van aanbeden stijldiva. Zij werd voor aanklagers en een boos publiek een herkenbare schietschijf in de stroom van bedrijfsschandalen. De zaak sprak tot de verbeelding; zaterdag openden de kranten in de VS met de veroordeling.

Dat Justitie oorsponkelijk veel te hoog greep, bleek eind februari. De rechter besliste dat de belangrijkste beschuldiging, beleggingsfraude, ongegrond en onbewijsbaar was. Wat overbleef was misleiding, rechtsbelemmering en samenzwering om het strafrechtelijk onderzoek dwars te zitten.

Ze is op al deze punten schuldig verklaard door de jury. Samen met aandelenhandelaar Peter Bacanovic verhulde ze de deal in aandelen van biotechnologiebedrijf ImClone, eind 2001. Bacanovic kreeg vrijdag 'schuldig' te horenwegens soortgelijke aantijgingen. Juryleden zeiden vrijdagavond dat Stewart de schijn tegen kreeg nadat ze weigerde zelf als getuige op te treden.

Omdat fraude was uitgesloten, kwam de uitspraak als een verrassing. De Newyorkse beurs reageerde vrijdagmiddag eerst opgetogen toen het gerucht van een uitspraak rondging. Veel belegggers rekenden op vrijspraak. Het aandeel Martha Stewart Living Omnimedia steeg naar 17 dollar, een hoogtepunt van het afgelopen jaar. Nadat de beurs de handel een half uur stopzette, duikelde de prijs naar 10,86 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden