Veroordeelde Passageproces wordt nieuwe kroongetuige

Fred R., een van de veroordeelden in het Passageproces, over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, wordt de nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM meldde vandaag dat er met deze getuige afspraken zijn gemaakt.

Rechtbanktekening van het Passageproces in 2012 met Peter la S. links. Beeld ANP
Rechtbanktekening van het Passageproces in 2012 met Peter la S. links.Beeld ANP

Het gaat om Fred R., ook wel de 'moordmakelaar' genoemd. Hij is zelf veroordeeld tot dertig jaar celstraf voor onder meer het aansturen van de moord op Thomas van der Bijl (2006) en voor het uitlokken van twee andere liquidaties. De verklaring van R. kan grote gevolgen hebben voor verdachten in het proces die niet zijn veroordeeld, onder wie hoofdverdachte Dino S. en Willem Holleeder.

Opdrachtgevers
Met de nieuwe kroongetuige wil justitie meer bewijs in handen krijgen om ook de opdrachtgevers van de afrekeningen achter de tralies te krijgen. Zij zijn tijdens het proces bij de rechtbank al wel in beeld gekomen, maar er was te weinig bewijs om ze daadwerkelijk te kunnen pakken.

R. heeft ook informatie gegeven over 'andere zeer ernstige feiten en andere personen dan die nu al terecht staan'. Het is dus mogelijk dat hieruit, na verder onderzoek van het OM, nieuwe rechtszaken voortvloeien. Het Openbaar Ministerie neemt de verklaringen van de nieuwe kroongetuige mee in het lopende onderzoek naar moorden in de onderwereld.

Justitie zegt niets over de inhoud van de verklaringen, maar mogelijk gaan die ook over de rol die Willem Holleeder bij enkele afrekeningen heeft gespeeld. Holleeder geldt nog steeds als verdachte in het feitencomplex van Passage. Hij zou een rol hebben gespeeld bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Peter la S.
De megarechtszaak kende eerder al een kroongetuige, Peter la S. Het is voor het eerst dat tijdens een zaak in hoger beroep een kroongetuigendeal wordt gesloten, meldt het OM.

In Passage staan bij het gerechtshof 11 verdachten terecht voor een reeks moorden. De rechtbank legde in januari 2013 na jaren procederen drie verdachten levenslang op. Onder hen 'hitman' Jesse R., die bij alle zeven liquidaties betrokken zou zijn geweest. De overige straffen liepen uiteen van enkele jaren tot 30 jaar, twee verdachten zijn vrijgesproken voor de moorden.

Holleeder
Holleeder is nooit aangehouden in het kader van Passage. De andere kroongetuige, Peter la S., is pas in een zeer laat stadium in het proces over hem gaan verklaren. La S. is alweer geruime tijd vrij man. Hij kreeg volgens de overeenkomst een gehalveerde strafeis (8 jaar in plaats van 16) en zag die in het vonnis van de rechtbank bevestigd.

Het OM heeft niet alle moordzaken aan de rechter voorgelegd die het de afgelopen jaren onder de paraplu van Passage heeft onderzocht. In een aantal zaken was het bewijs te mager. De verklaringen van de nieuwe kroongetuige Fred R, zouden hierin verandering kunnen brengen.

Cor van Hout
Een van die zaken betreft de moord op Cor van Hout, een vroegere criminele compagnon van Holleeder, bevestigt een woordvoerder van het OM. Holleeder en Van Hout maakten deel uit van de groep die in 1983 biermagnaat Freddy Heineken ontvoerden. Van Hout werd in januari 2003 in Amstelveen geliquideerd.

Kroongetuige R. heeft ook nog over andere mensen verklaard dan de verdachten in het onderzoek-Passage. Volgens de OM-woordvoerder heeft dit nog niet geleid tot nieuwe arrestaties. Een paar verdachten die momenteel in hoger beroep in Passage terechtstaan, worden ook nog van betrokkenheid bij andere feiten verdacht, waaronder de moord op Van Hout. In die zaak zijn onder meer de namen van een van de hoofdverdachten, Jesse R., maar ook die van Fred R. zelf genoemd. Jesse R. kreeg bij de rechtbank levenslang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden