NIEUWSJoey D.

Veroordeelde man die zich in Rosmalen verzette tegen arrestatie in ziekenhuis overleden

De man die zich dinsdag urenlang met een wapen verschanst hield in zijn woning in Rosmalen, is woensdag overleden. Joey D. bezweek aan verwondingen die hij zichzelf had toegebracht voordat de politie hem kon arresteren. De dood van de 27-jarige is bevestigd door zijn advocaat, meldt het ANP.

Politieagenten en een zwaar bewapend arrestatieteam hebben zich dinsdag bij het huis van Joey D. in Rosmalen verzameld. Beeld ANP
Politieagenten en een zwaar bewapend arrestatieteam hebben zich dinsdag bij het huis van Joey D. in Rosmalen verzameld.Beeld ANP

D. was dinsdag in hoger beroep veroordeeld voor de moord op zijn oom in 2014, nadat de lagere rechtbank hem eerder bij gebrek aan bewijs had vrijgesproken.

Het hof acht wél bewezen dat de beklaagde zijn 47-jarige oom, Martie Heesbeen, met voorbedachte rade heeft doodgeschoten toen deze zijn hond uitliet. Het baseert zich daarbij op aanvullende getuigenverklaringen en dna- en schotrestenonderzoek.

Joey D. reed in de bewuste avond op een scooter naar de plek waar zijn oom zijn hond uitliet. Hij wachtte tot twee hardlopers zijn oom passeerden en vuurde toen van dichtbij enkele schoten op hem af. Ook schoot hij de hond dood. Het hof spreekt van een kille en brute liquidatie.

Tegen de man was zestien jaar celstraf geëist. Het hof vond deze straf passend maar omdat het hoger beroep lang had geduurd, was de straf met een half jaar verlaagd. De beklaagde heeft altijd ontkend en beriep zich op zijn zwijgrecht. Joey D. zou volgens lokale media een zakelijk geschil met zijn oom hebben gehad.

Na de uitspraak van het hof was het de bedoeling van de politie om Joey D., die niet bij de uitspraak was, aan te houden in zijn woning. Die opende het vuur op de agenten. Toen onderhandelaars hem niet konden overhalen om zich over te geven, drong een arrestatieteam de woning binnen. Daarbij zou D. zichzelf ernstig hebben verwond. Hij werd met spoed per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar medische hulp mocht niet baten.

Tijdens het beleg door de politie zocht D. contact met zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers. Hij ontkende in een sms te hebben geschoten. Kuijpers zei toen nog te hopen dat zijn cliënt ‘snel zijn kleren uittrekt en met zijn handen omhoog naar buiten komt’. Die hoop bleek vergeefs. Kuijpers zei woensdag dat ‘de familie vraagt om rust en respect voor het verlies van hun Joey’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden