Veroordeelde klokkenluider Chelsea Manning wil het Amerikaanse Congres in als Democratisch senator

Chelsea Manning, de 30-jarige Amerikaanse klokkenluider die vorig jaar uit de militaire gevangenis werd vrijgelaten, wil de politiek in. De voormalige inlichtingenanalist van het Amerikaanse leger, die tijdens haar gevangenschap bekendmaakte transgender te zijn, hoopt senator te worden voor de staat Maryland.

Redactie
Chelsea Manning Beeld afp
Chelsea ManningBeeld afp

Manning heeft het benodigde papierwerk ingediend om het bij de verkiezingen in november dit jaar op te nemen tegen de Democratische senator Ben Cardin, zo bleek dit weekend uit een document van de federale kiescommissie. Ook Manning is Democraat. Ze heeft over haar kandidatuur vooralsnog geen publieke verklaring afgelegd.

De voormalige militair werd vorig jaar in mei vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Manning had 35 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor het lekken van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden naar de klokkenluiderssite WikiLeaks. In die tijd presenteerde ze zichzelf nog als man, onder de naam Bradley Manning.

Via de WikiLeaks-route kwam onder meer een schokkende defensievideo naar buiten, opgenomen vanuit een Amerikaanse Apache-helikopter. Op de beelden is te zien hoe Iraakse burgers, onder wie twee journalisten van persbureau Reuters, vanuit de lucht worden neergemaaid. Als er een busje arriveert om de slachtoffers weg te halen, worden ook deze hulpverleners onder vuur genomen.

De video werd wereldwijd door miljoenen mensen bekeken en maakte ook in de VS zelf voor menigeen de donkere kant van de Amerikaanse interventie in Irak inzichtelijk. WikiLeaks publiceerde de beelden onder de titel 'Collateral Murder'.

Obama

President Trumps voorganger, de Democraat Barack Obama, gaf Manning uiteindelijk een forse strafvermindering. De verklaring daarbij luidde dat Manning de verantwoordelijkheid voor haar daden had erkend, spijt had betuigd en (voldoende) tijd in de gevangenis had doorgebracht.

In detentie onderging Manning een geslachtsverandering: Bradley werd Chelsea. Nu is ze voorvechter voor de rechten van transgenders.

Om senator te worden in Maryland moet een kandidaat minstens 30 jaar oud zijn, zeker 9 jaar Amerikaans burger zijn en een inwoner zijn van de staat tijdens de verkiezingstijd, zo meldt de Maryland State Board of Elections. Een veroordeling voor een misdrijf lijkt een kandidatuur niet in de weg te staan.

Manning is niet de eerste transgender die zich verkiesbaar stelt voor het Congres. Ook Kristin Beck deed in 2016 een poging. De gepensioneerde Navy seal slaagde er echter niet in om de Amerikaanse senator Steny Hoyer in Maryland te verslaan. Beck kreeg 12 procent van de stemmen.

'Het Congres was iets te hoog gegrepen voor me', zegt Beck nu in een telefonisch interview met persbureau AP. Ze is niet onder de indruk van de kandidatuur van Manning en doet deze af als publiciteitsstunt. 'Ze is er aan gewend om in de schijnwerpers te staan, en dat mist ze nu waarschijnlijk. Maar ik ben het totaal niet eens met de dingen die ze heeft gedaan', aldus Beck.

Hoe leefde transgender Chelsea Manning, die van plan is zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse Senaat, tussen de 424 mannelijke gevangenen van Fort Leavenworth in Kansas? De WikiLeaks-klokkenluider sprak begin 2017, schriftelijk, met The New York Times. Journalisten mocht ze niet ontvangen in de militaire gevangenis in Kansas. 'Chelsea Manning zijn is een volledige baan.' Manning kwam in mei 2017 vrij dankzij een gratiebesluit van president Barack Obama.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden