Verontwaardiging in Kamer over Ierse belastingroute NS

De Tweede Kamer heeft zaterdag met verontwaardiging gereageerd op een belastingconstructie van de Nederlandse Spoorwegen, waarmee het spoorbedrijf sinds 1999 voor zeker 250 miljoen euro aan belastingen heeft ontweken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER en JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - 'Ik vind dat een gebrek aan moraal van dit bedrijf', zei CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zaterdag voor Tros Kamerbreed in reactie op onthullingen in de Volkskrant. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom sprak in hetzelfde programma van een 'bizarre constructie'. Samsom twijfelt er niet aan dat de belastingontwijking wettig is, maar vindt desondanks dat de constructie 'gewoon niet deugt'.

SP-Kamerlid Farshad Bashir noemde de ontwijking een voorbeeld van 'doorgeschoten marktwerking'. Hij vindt het 'onacceptabel' dat de NS 'zogenaamd' geen geld heeft om treinen toegankelijker te maken, maar wel de Ierse schatkist kan spekken. De NS heeft die schatkist sinds 1999 zeker 94 miljoen euro opgeleverd, bleek uit Volkskrant-onderzoek. Hero Brinkman, lijsttrekker van Democratisch Politiek Keerpunt, pleitte via Twitter voor een verbod op belastingontwijking voor staatsbedrijven, 'op straffe van ontslag directie'.

De belastingroute van de NS stamt uit 1998, toen het staatsbedrijf zich opmaakte voor een beursgang. Die ging niet door, maar de NS bleef belasting betalen in Ierland tegen een tarief van gemiddeld 9 procent. In Nederland zou dat 25 procent zijn geweest.

Verhuur

Om de belastingontwijking mogelijk te maken zette de NS een Iers dochterbedrijf op: NS Financial Services. Deze dochter verhuurt de treinen aan de NS. Op papier zijn de treinen daardoor Iers, ook als ze nooit in Ierland zijn geweest. Een NS-woordvoerder benadrukt dat de constructie 'volstrekt legaal' is.

De NS is als staatsbedrijf volledig eigendom van het ministerie van Financiën. Volgens Financiën staat het de NS vrij om 'in het buitenland activiteiten te verrichten'. 'Maar we hadden liever gezien dat de activiteiten in Nederland hadden plaatsgevonden', aldus staatssecretaris Frans Weekers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden