Nieuws

Verontwaardigde Kamer laat het bijstandsregime toch nog even ongemoeid

Bijstandsgerechtigden die zich verheugden op een iets minder streng strafbeleid, krijgen het lid op de neus. Maandag zouden versoepelingen worden besproken, maar dat gaat niet door. Op voorstel van het CDA spreekt de Tweede Kamer pas na de verkiezingen over de bijstand.

Gijs Herderscheê
 PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk Beeld ANP - Bart Maat
PvdA-Kamerlid Gijs van DijkBeeld ANP - Bart Maat

Een kleine wijziging van de Participatiewet, waar de bijstand bij hoort, stond op de agenda om maandag besproken te worden. Een reeks partijen, van CDA tot GroenLinks, had aangekondigd die gelegenheid aan te grijpen om het strenge bijstandsbeleid aan de kaak te gaan stellen en om verzachting te vragen.

De directe aanleiding was de zaak Wijdemeren in januari: de ‘boodschappenboete’ van 7.000 euro die een bijstandsgerechtigde in die gemeente kreeg, omdat haar moeder boodschappen voor haar deed. De ‘menselijke maat’ moest terug in de bijstandswet, vonden verontwaardigde Kamerleden van CDA, D66, CU, GroenLinks, PvdA en SP. Inmiddels is overigens gebleken dat de gedupeerde vrouw ook bezit had verzwegen, een auto en een motor, waardoor de gemeente Wijdemeren de boete handhaaft.

Maar dat is, in elk geval formeel, niet de reden dat de Kamer het er nu toch even bij laat zitten. Het CDA betoogt dat er nu een groot aantal voorstellen ligt om de wet te wijzigen. ‘Een aantal daarvan is zeer verstrekkend. Het is belangrijk dat aanpassen van wetten zorgvuldig gebeurt’, schreef CDA’er René Peters donderdag aan alle Kamerfracties. Hij wilde het overleg uitstellen tot na de verkiezingen en daarin bleek hij niet alleen te staan. Een grote meerderheid van VVD, SGP, Denk, CU, 50Plus en PvdA steunt hem, wat het uitstel een feit maakte.

Verkiezingen

Daarmee is de kans verkeken, want de Tweede Kamer vergadert volgende week voor het laatst. Daarna is het verkiezingsreces. Na de verkiezingen op 17 maart worden de nieuw gekozen Kamerleden geïnstalleerd. Die bepalen dan zelf welke zaken ze gaan behandelen. Het ligt voor de hand dat de bijstand onderwerp wordt bij de kabinetsformatie, waardoor de Kamer zal wachten op voorstellen van een nieuw kabinet.

Niet iedereen is blij. GroenLinks zegt diep geschokt te zijn. ‘Nu was er de kans om zonder coalitiedwang de bijstand aan te passen, socialer te maken. En dan wordt dat plots getorpedeerd’, aldus een woordvoerder. De partij voorziet dat aanpassing op de lange baan wordt geschoven. GroenLinks hoopte juist op snelle aanpassing om bijstandsgerechtigden perspectief te bieden.

Bij de PvdA zien ze dat anders. ‘We hebben een reeks voorstellen om de Participatiewet fundamenteel aan te passen. Dat doe je niet in een dag, dat vergt een goed debat’, aldus Kamerlid Gijs van Dijk. ‘Nog afgezien van de vraag of we nu een meerderheid zouden krijgen voor al onze voorstellen. Straks zou er een worden aangenomen en dan zou daarna gezegd worden: je hebt je zin gekregen. Nee, dan liever na de verkiezingen een echte, goede wijziging van de Participatiewet. En die aanpassingen nu eerst tot inzet van de verkiezingen maken.’

De SP legt zich er nog niet bij neer dat er voorlopig niets verandert voor bijstandsgerechtigden. Volgende week kunnen als vervolg op een debat over schulden nog moties worden ingediend, meldt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij wil bij motie – een oproep aan de regering – regelen dat bijstandsgerechtigden jaarlijks 1.500 euro mogen krijgen, zonder dat de uitkering gevaar loopt. ‘Dat kan in natura zijn, zoals boodschappen’, zegt Van Dijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden