Veronica wil plaats zender Fox 8 innemen

Omroepvereniging Veronica wil per september 2001 de plaats gaan innemen van de noodlijdende commerciële zender Fox 8. Voorzitter Joop van der Reijden heeft bevestigd dat daarover onderhandelingen gaande zijn met de aanstaande eigenaar van Fox, SBS Broadcasting SA, de moedermaatschappij van SBS 6 en Net 5....

Van onze verslaggever

Hoe Veronica de nieuwe zender vorm moet gaan geven, is nog niet duidelijk. 'Wij hebben steeds gezegd dat we ons als multimedia-onderneming willen manifesteren. Dus alles is in het geding: ons blad, internet, televisie, radio. Maar het hangt natuurlijk ook af van wat SBS wil', aldus Van der Reijden.

Sinds haar vertrek uit de Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en tot 1 september 2001 Veronica) is de vereniging Veronica op zoek geweest naar een mogelijkheid om een nieuwe zender op te zetten. Uiteindelijk bleef Fox, nu nog eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch, als voornaamste kandidaat over.

Van der Reijden heeft vorige week maandag nog wel een gesprek gehad met bestuursvoorzitter Dick van der Graaf en bestuurslid Jean-Charles de Keyser van de Holland Media Groep, maar volgens de Veronica-voorzitter ligt hernieuwde samenwerking met HMG 'eigenlijk niet voor de hand'.

Veronica is destijds wegens onenigheid met de aandeelhouders van de Luxemburgse moedermaatschappij CLT-Ufa uit HMG gestapt. Bij een terugkeer zou de omroepvereniging volgens Van der Reijden weer met 'dezelfde buitenlander' te maken krijgen.

Een woordvoerster van HMG zei zaterdag dat Van der Reijden tot voor kort 'overal aan het shoppen was' om een partner te vinden. Het gesprek met de HMG-top was volgens haar dan ook op verzoek van Van der Reijden gearrangeerd. HMG heeft nog wel de mogelijkheden onderzocht om eventueel samen met Veronica de plaats van Fox 8 in te nemen, maar zag daar vanwege de hoge kosten uiteindelijk van af, aldus de woordvoerster.

De verenigingsraad van Veronica heeft er vorige week donderdag mee ingestemd exclusieve onderhandelingen te beginnen met Fox 8. Als die slagen, beschikt SBS straks over een compleet televisiepakket met familiezender SBS 6, de meer serieuze zender Net 5 en Veronica als mogelijke trekpleister voor jongeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden