Vernieuwing Brits Hogerhuis van de baan

De radicale hervormingen van het Britse Hogerhuis zijn een stille dood gestorven. Premier David Cameron heeft geen mogelijkheid gezien om zijn opstandige partijgenoten over te halen toch akkoord te gaan met de democratisering van de herzieningskamer. De Liberaal-Democraten zijn woedend.

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De Liberaal-Democraten, de kleinste coalitiepartij, gaan nu de aanpassing van de grenzen van de kiesdistricten tegenwerken. Dat kan Cameron duur komen te staan.

Binnen de Conservatieve Partij heerst weerzin tegen constitutionele veranderingen. Veel Tories erkennen dat een benoemd Hogerhuis - met baronnen, bisschoppen en burggraven - niet ideaal is, maar zolang het functioneert, is er volgens hen geen noodzaak iets te veranderen. Voor de Liberaal-Democraten vormt gekozen Hogerhuis juist het kroonjuweel uit hun verkiezingsmanifest.

De discussie tussen de coalitiepartners lijkt op die over het Lagerhuis, 180 jaar geleden. Het verschil is dat de vernieuwers toen wel aan het langste eind trokken.

Vicepremier Nick Clegg en zijn Liberaal-Democratische partijgenoten zijn ziedend op de Conservatieven.Ze hebben knarsetandend en tot woede van het studerende deel van hun achterban, ingestemd met de door de Tories verlangde verhoging van de studiegelden. De Liberaal-Democraten gaan nu dwarsliggen bij Conservatieve wensen.

Zo zullen ze tegen plannen stemmen om de verdeling van de kiesdistricten evenrediger te maken. Hierdoor neemt de kans af dat de Conservatieven bij de komende verkiezingen een zodanige kamermeerderheid behalen dat ze alleen kunnen regeren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden