Vernietiging dossiers IDB wekt bevreemding

De Rijkscommissie voor de Archieven belegt morgen een vergadering over de vernietiging van stukken van de Inlichtingen Dienst Buitenland (IDB)....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens secretaris Lieuwes van de Rijkscommissie voor de Archieven kan de staatsveiligheid nooit een argument zijn om documenten te vernietigen. Lieuwes zei dat zondag voor de VPRO-radio. De manier waarop Kok de archiefwet interpreteert, vindt hij 'hoogst bevreemdend, zo niet verbijsterend'. Lieuwes toonde zich er verbaasd over dat de commissie nooit is geïnformeerd over de vernieting van de IDB-stukken.

De Inlichtingendienst Buitenland werd in 1993 opgeheven, maar volgens Lieuwes is aan de commissie expliciet de toezegging gedaan dat de archieven voorlopig ongemoeid gelaten zouden worden. Kok antwoordde de Tweede Kamer half mei dat een deel van het archief vorig jaar is vernietigd. Zijn brief aan de Kamer kwam vrijdag boven water.

De Nationale Ombudsman heeft een klacht in behandeling van twee wetenschappers die historisch onderzoek verrichten naar het werk van de opgedoekte geheime dienst. Zij beschuldigen het ministerie van Algemene Zaken van tegenwerking en leugens. Volgens hen hield Algemene Zaken vol dat het archief nog volledig intact was.

De IDB viel rechtstreeks onder de premier. Lubbers heeft de dienst opgeheven. Onderdelen ervan zijn overgeheveld naar de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Volgens Kok zijn de vernietigde dossiers 'momentopnames' die geen deel uitmaken van het zogeheten bronarchief. In dat archief zijn alle relevante gegevens vastgelegd die direct te maken hebben met de bronnen waarmee de IDB contact had. Dat archief is volledig intact. De dossiers die zijn vernietigd, de zogenoemde 'rapportages aan afnemers', werden in de regel na één à twee jaar vernietigd, stelt Kok in zijn antwoord aan de Kamer.

De Vereniging Voorkom Vernietiging heeft het kabinet dit weekeinde gesommeerd vóór morgen duidelijkheid te verschaffen. Zo niet, dan spant de vereniging een procedure aan bij de Raad van State. Volgens 'Voorkom Vernietiging' zijn stukken vernietigd waarover nog wordt geprocedeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden