Vernietigende rapportage gemeentebestuur Den Helder

Het oude gemeentebestuur van Den Helder is zelf grotendeels verantwoordelijk voor de misstanden die zijn ontstaan rond attractiepark Cape Holland....

ANP

Politieke consequenties kunnen de bevindingen niet meer hebben. Enige tijd geleden namen burgemeester J. Staatsen en zijn wethouders ontslag als gevolg van een andere kwestie.

Volgens de commissie nam het college zijn rol als aandeelhouder van dochteronderneming Willemsoord niet serieus, kreeg de directie van Willemsoord te veel ruimte en werd de gemeenteraad onvoldoende geïnformeerd.

De gemeenteraad besloot in juli van dit jaar tot het onderzoek, kort nadat het college van B en W een nieuwe intentieverklaring met de samenwerkingspartner in Cape Holland, projectontwikkelaar Libéma, had voorgelegd. De raad weigerde die te accorderen als gevolg van een reeks incidenten.

Die reeks begon begon in 2003 met een bestuurlijke crisis naar aanleiding van een voorstel speelautomaten toe te staan op Cape Holland. Accountants stuitten in 2004 vervolgens op onregelmatigheden in de boeken.

Vlak voor de officiële opening datzelfde jaar deed de rijksrecherche een inval als gevolg van misstanden in de bedrijfsvoering. Later in 2004 liepen de spanningen tussen de gemeente en Libéma op als gevolg van het vermoeden dat de projectontwikkelaar zich niet aan investeringsbeloften hield. Dat verergerde nog eens toen ook de bezoekersaantallen ver achterbleven bij de prognoses.

De commissie oordeelt hard over de gang van zaken. Zo verwijt ze het college niet concreet te hebben opgetreden toen begin 2004 duidelijk werd dat er grote problemen waren. De directie kreeg te veel bewegingsvrijheid, wat uitmondde in ‘beschamende’ situaties, ‘zoekgeraakte gezagsverhoudingen’ en ‘gebrek aan respect’.

De raad kon zijn controlerende functie niet vervullen en werd niet tijdig geïnformeerd over mogelijke financiële risico's, aldus de commissie. Restauratie en herinrichting van de oude rijkswerf gingen een eigen leven leiden, dat zich onttrok aan de publieke controle door de gemeenteraad.

De commissie adviseert de gemeenteraad te kijken of de bestuurder, de commissarissen of de aandeelhouders van het bedrijf hoofdelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden