nieuwsmoord humeyra

Vernietigend rapport over instanties die doodgeschoten Hümeyra hadden moeten helpen

Politie, justitie en reclassering hebben fout op fout gestapeld in de aanloop naar de moord op Hümeyra, het 16-jarige meisje dat in december vorig jaar bij haar school in Rotterdam werd doodgeschoten door haar ex-vriend. Diverse overheidsinstanties zijn in deze zaak ernstig tekortgeschoten, oordeelt de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport dat woensdag verscheen.

Mensen bidden voor Humeyra op het plein voor de Mevlana Moskee in Rotterdam, tijdens haar uitvaart.Beeld Jan Kok

Zo deelden betrokken organisaties onderling nauwelijks informatie over de zaak en werd amper samengewerkt. ‘Er waren bij diverse instanties veel medewerkers bezig met haar zaak, maar niemand had overzicht en regie’, luidt een van de conclusies in het rapport. Hoewel Hümeyra’s ex kort voor haar dood was veroordeeld tot zes weken cel voor mishandeling en er een contactverbod was opgelegd, bleef de man haar lastigvallen en bedreigen met de dood. Hij heeft haar in de aanloop naar de moord soms honderd keer in 24 uur gebeld, constateerde de politie eerder.

‘Versnipperde aanpak’

Hoewel de meeste instanties vorig jaar erkenden dat sprake was van stalking, hebben zowel de politie, het OM, Veilig Thuis en het Veiligheidshuis (organisaties die hulp bieden bij huiselijk geweld) daarna onvoldoende aandacht besteed aan de veiligheid van het meisje. Ook is te weinig ondernomen om haar bedreiger te stoppen, aldus het rapport. Informatie die op meerdere plaatsen bekend was, werd slechts ‘zeer beperkt’ gedeeld, waardoor ‘een versnipperde aanpak’ ontstond. Bij de politie waren vijftig medewerkers op enig moment betrokken bij de zaak, maar ontbrak één aanspreekpunt.

De politie erkent tekort te zijn geschoten. ‘Dat spijt ons zeer’, zegt de Rotterdamse politiechef Hans Vissers. ‘Wij hebben haar die bescherming onvoldoende geboden.’ De politie zegt haar werkwijze te hebben verbeterd. Sinds dit jaar krijgen slachtoffers van stalking een vast contactpersoon. Het Openbaar Ministerie zegt sneller te zullen reageren als een verdachte een contactverbod overtreedt. ‘De bescherming van het slachtoffer en de samenleving staat daarbij voorop.’ Reclassering Nederland spreekt van ‘pijnlijke en harde conclusies’ en zegt medewerkers beter te gaan trainen en vaker het gebruik van enkelbanden te zullen adviseren.

Verbijstering

Verantwoordelijk minister Grapperhaus van Justitie zegt het rapport ‘echt met verbijstering’ te hebben gelezen. Hij zegt contact te hebben opgenomen met de nabestaanden. Die laten via hun advocaat weten dat ze denken dat Hümeyra nog zou hebben geleefd als er niet zo veel fouten waren gemaakt. De Tweede Kamer toonde zich woensdag eveneens geschokt en roept Grapperhaus en de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker ter verantwoording naar het parlement.

De familie van Hümeyra beraadt zich op stappen tegen de instanties en wil eerst de strafzaak tegen de verdachte afwachten, die volgende maand gehouden wordt.

De inspectie wil dat politie, justitie en reclassering in de loop van volgend jaar duidelijk maken hoe de onderlinge samenwerking is verbeterd. Ook adviseert de Inspectie een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen waarbij slachtoffers voldoende worden beschermd en stalking wordt gestopt.

De 16-jarige scholier Hümeyra had op de dag van de moord een afspraak met de recherche

Bekir E., die wordt verdacht van het neerschieten van zijn 16-jarige ex-vriendin Hümeyra, blijkt al een lange historie met verschillende instanties te hebben

Dat de stalker van Hümeyra niet werd opgepakt, was een bewuste keuze, blijkt uit een brief van de officier van justitie aan Hümeyra’s familie. Bij een andere beslissing had het 16-jarige meisje mogelijk nog geleefd.

Hümeyra had aangifte gedaan van bedreiging en gemeld dat haar ex over een vuurwapen zou beschikken. Toch deed de politie niets - een inschattingsfout die vaker voor komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden