Vernederingsfoto's gaan almaar verder

'Er zijn nog veel meer foto's en video's', had minister van Defensie Rumsfeld al gezegd. 'Als die kenbaar worden gemaakt aan het publiek, zal het de kwestie zeker verergeren.' Gisteren bracht de Washington Post de foto's, de video's en een aantal onder ede afgelegde verklaringen van gevangenen uit Abu Ghraib....

Van onze correspondent Jan Tromp

Foto's van een groep soldaten, kennelijk van de cavalerie, die gevangenen dwingen te masturberen. Foto's van een naakte gevangene die onder schot wordt genomen. Een gedetineerde in een oranje hemd, zijn handen op zijn rug, met een grommende hond vlak voor zijn gezicht.

Uit het nieuwe materiaal valt niet op te maken wie de leiding had bij de mishandelingen. De zeven militairen die tot nu toe zijn aangeklaagd hebben steeds gezegd dat zij slechts uitvoerden wat hen werd opgedragen.

Hoever de bewakers gingen in intimidatie en mishandeling blijkt vanwege de gedetailleerde beschrijvingen nog het meest uit de verklaringen van dertien ex-gevangenen. Deze zijn opgesteld tussen 16 en 21 januari, nadat een klokkenluider onder de soldaten zijn commandant had ingelicht over de misstanden.

Een gevangene vertelt hoe hij gedwongen werd de islam te vervloeken. 'Omdat ze mij op mijn gebroken been begonnen te slaan, vervloekte ik mijn godsdienst. Ze droegen mij op Jezus te danken dat ik nog leefde.'

Gevangenen werden bedreigd met verkrachting, ze moesten als honden op handen en knieën lopen, ze moesten blaffen, op straffe van klappen in het gezicht en op de borst. 'Daarna brachten ze ons naar onze cellen, ze haalden de matrassen weg en sprenkelden water over de vloer. Ze dwongen ons op onze buik op de vloer te gaan slapen.' Gevangenen vertellen ook hoe ze gedwongen werden de islamitische spijswetten te overtreden en varkensvlees en alcohol moesten eten en drinken.

Een gevangene zegt getuige te zijn geweest van de verkrachting van een jongen door een militaire vertaler. Er werd een laken voor de cel gehangen, maar de getuige zegt de gebeurtenis toch te hebben kunnen volgen. De verkrachting werd volgens hem gefotografeerd door een vrouwelijke soldaat.

Een ander vertelt hoe op een dag een vader en een zoon werden binnengebracht. Ze kregen kappen over hun hoofd en werden uitgekleed. Daarna werden de kappen weggenomen. 'Toen de zoon zijn vader naakt zag staan, begon hij te huilen. Hij huilde omdat hij zijn vader zo zag.' Dezelfde gevangene zei dat maaltijden in de wc werden gegooid, waarna de bewaker zei: 'Opeten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden