Vermoorde Yasmeen uit Rotterdam gewurgd

De in januari vermoorde Yasmeen Dad (25) is gewurgd. Dit bleek vandaag bij de rechtbank in Rotterdam, waar haar man voor het eerst in het openbaar moest voorkomen voor het vermoorden van zijn uit Pakistan afkomstige vrouw. Hij beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht.

Yasmeen Dad, foto vrijgegeven door de politie Beeld Politie.nl
Yasmeen Dad, foto vrijgegeven door de politieBeeld Politie.nl

Maandag werden nog twee vrienden van de echtgenote van Dad opgepakt voor betrokkenheid bij de moord. De politie deed toen ook doorzoekingen in twee woningen en een garage.

De aanvankelijk vermiste Yasmeen werd op 12 februari dood gevonden. Ze was begraven in het bos in het Drentse Ruinen. Haar man werd direct opgepakt, nadat het lichaam van de vrouw werd ontdekt.

Het onderzoeksteam heeft onder meer gekeken welke mobiele telefoons sporen hebben achtergelaten bij de woning van Yasmeen en de plek in het bos in Ruinen waar ze is gevonden. Volgens de aanklagers is gebleken dat de man van Yasmeen heeft gelogen over zijn alibi op het tijdstip van de moord en daarna. Hij blijkt twee keer in Ruinen te zijn geweest. Ook de twee vrienden lijken in Ruinen te zijn geweest, zo blijkt uit sporen van hun telefoons.

Er is nog meer belastende informatie. Het lichaam van Yasmeen was gewikkeld in een 'kleurig' kleed, toen het werd gevonden. De vader van verdachte Adeel D. heeft dat kleed inmiddels herkend als een kleed dat 'in de familie is geweest', liet het Openbaar Ministerie weten.

Adeel D. zou zijn vrouw al eerder hebben mishandeld en slecht hebben behandeld. Daardoor bleef ze onder meer verstoken van contact met de buitenwereld. De vrouw wilde wel meer vrijheid. Adeel D. wil niet meewerken aan een psychologisch onderzoek bij het Pieter Baan Centrum. Omdat er geen aanwijzingen zijn voor een geestelijke stoornis, komt er geen observatie.

De verdachte blijft in voorarrest, bepaalde de rechtbank. De zaak is voor onbepaalde tijd aangehouden.

Gesloten Pakistaanse gemeenschap

Yasmeen Dad verdween eind januari na jaren van isolement. Degenen die iets zouden kunnen weten, zwegen. Want in de Pakistaanse gemeenschap heerst een doofpotcultuur. Lees hier het eerdere artikel in de Volkskrant over vrouwenonderdrukking in de besloten Pakistaanse gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden