Vermoord tweetal behoorde tot top van drugsmilieu

Rinus den Boer (45) en Nico van Golde (39), die samen met de toevallige getuigen Frank en Polle Taminiau donderdagavond slachtoffer werden van een koelbloedige liquidatie in Hilvarenbeek, waren al tien jaar prominenten in het Maastrichtse criminele milieu....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

HILVARENBEEK

De twee waren betrokken bij de grootschalige handel in softdrugs. Naar verluidt leidden ze daarnaast ook een XTC-bende. Van Golde en Den Boer stonden in Maastricht te boek als echte family men. Ze waren familie van elkaar en woonden samen geruime tijd op een woonwagenkamp. 'Rust zacht lieve Nico, van je petekind Peggy. Rust zacht lieve Rinus, van je kleine vriendin Peggy', stond dinsdag in een van de annonces in Dagblad De Limburger.

Dat ze met de drugshandel een fortuin verdienden, hielden ze niet verborgen voor de buitenwereld. Het duo reed rond in dure en opzichtige auto's, waaronder de blauwe Mercedes die de politie maandag in Eindhoven aantrof. De politie vermoedt dat de moordenaars van Van Golde en Den Boer de auto van de twee Maastrichtenaren hebben gebruikt om zich na de viervoudige executie in Hilvarenbeek uit de voeten te maken.

De afgelopen tien jaar kwamen de twee meermalen met justitie in aanraking. Het laatst in 1993 toen het Openbaar Ministerie Den Boer aanklaagde als kopstuk van een hasjorganisatie. Hij werd toen echter niet veroordeeld. De politie in Maastricht toonde zich gisteren verrast over het feit dat Den Boer en Van Golde het slachtoffer zijn geworden van een dodelijke afrekening in het criminele circuit.

'Dat is hoogst ongebruikelijk hier. Er zijn verschillende dealers actief binnen de Maastrichtse drugsscene, maar het leek ons niet dat er sprake was van concurrentie op leven en dood. Hoewel de twee in ons bestand voorkomen, wisten we niet precies waar ze recent mee bezig waren. Dat gaan we nu in kaart brengen. Misschien stuiten we op namen van verdachten die er belang bij hadden hen uit de weg te ruimen', zegt een woordvoerder van de politie in Maastricht.

Den Boer was van huis uit stucadoor. De laatste tijd presenteerde hij zich bij buitenstaanders nadrukkelijk als 'zakenman', volgens een van zijn advocaten een signaal dat hij op het punt stond 'het milieu' te verruilen voor een legaal bestaan.

De twee omgebrachte drugshandelaren opereerden doorgaans buiten Maastricht. 'Op de plaatselijke markt was voor hen te weinig te verdienen', aldus de politie. Ook in de archieven van de Belgische politie komen Van Golde en Den Boer voor. Volgens justitie in België was de organisatie van de twee betrokken bij de grootschalige afzet van XTC-pillen in Belgisch Limburg.

De identiteit van de twee mannen kwam pas in het weekeinde aan het licht, ruim twee dagen nadat ze met pistoolschoten waren gedood op een bospad bij het landgoed Gendermonde in het Brabantse Hilvarenbeek. Een familielid van Den Boer stapte naar de politie om melding te maken van hun vermissing.

De politie is er inmiddels van overtuigd dat de dood van de twee drugsdealers het werk van huurmoordenaars is. Polle (20) en Frank (18) Taminiau waren het slachtoffer van een bizar en gruwelijk toeval. De liquidatie Van den Boer en Van Golde voltrok zich toen zij bij het landgoed van hun ouders aankwamen. Als hinderlijke getuigen zijn ze daarna om het leven gebracht.

Over het verloop van het onderzoek wil de politie nog geen mededelingen doen. Een man en een vrouw die vrijdag vlak bij de plaats van de misdaad werden aangehouden, zijn op vrije voeten gesteld. Zij hadden op die plek afgesproken voor een romantisch rendez-vous, maar de politie nam aanvankelijk geen genoegen met die verklaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden