Vermogen Soeharto geschat op zestien miljard dollar

Ex-president Soeharto en zijn kinderen vormen een van de rijkste families ter wereld. Financiële experts schatten hun vermogen op 40 miljard dollar, bijna net zo veel als het IMF Indonesië heeft toegezegd om de crisis het hoofd te bieden....

AFP; REUTERS

AFP, Reuters

JAKARTA

Het Amerikaanse weekblad Forbes schat het persoonlijk vermogen van ex-president Soeharto op 16 miljard dollar. Daarmee staat hij in de middenmoot van de Forbes-top-10 met de rijkste 'koningen, koninginnen en dictators' ter wereld. Een week voor zijn aftreden ontkende Soeharto ten stelligste dat hij zo vermogend is als Forbes veronderstelt. Soeharto's rijkdom zou hoofdzakelijk uit 'investeringen' bestaan.

Soeharto's zes kinderen hebben ook uitstekend voor zichzelf gezorgd. Ze hebben een groot deel van de Indonesische economie in handen. Hun miljarden zijn niet weggesluisd naar Zwitserse nummerrekeningen. Ze bezitten onroerend goed in Indonesië en de rest van de wereld en zijn (mede-)eigenaar van talloze bedrijven in binnen- en buitenland. Twee van zijn kinderen bezitten ieder 32 procent van de aandelen van de Bank Central Asia, de grootste bank van Indonesië met een vermogen van 1,1 miljard dollar.

Dochter Tutut is eigenaresse van tolwegen, elektriciteitscentrales, 20 duizend hectare suikerplantage in Oost-Timor en twee tv-kanalen.

Haar broers hebben aandelen in banken, de petrochemische industrie, een luchtvaartmaatschappij, de auto-industrie, bouwbedrijven, de bosbouw en elektriciteitscentrales. Ze zijn (mede-)eigenaar van onroerend goed in Singapore, hotels, de Indonesische lpg-vloot, de kruidnagelhandel en het Italiaanse automerk Lamborghini.

Volgens een vriend van de Soeharto's zijn de kinderen niet van plan Indonesië te verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden