Vermogen Center Parcs-oprichter fiks geslonken Kinderen Derksen halen twee stichtingen leeg

De honderden miljoenen van Piet Derksen gaan voortaan niet meer naar katholieke goede doelen, maar naar de kinderen van de oprichter van Center Parcs....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

De religieus bevlogen Derksen verdiende in het begin van de jaren tachtig een vermogen met de beursgang van Center Parcs en de verkoop van zijn resterende aandelen in het recreatieconcern aan de Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle. De transacties leverden Derksen naar schatting een miljard gulden op.

Het geld werd ondergebracht in twee stichtingen. De daarin ondergebrachte vennootschappen Levend Water Beheer en Manna moesten het geld beleggen en de opbrengst besteden aan 'goede werken', zoals het Katholiek Nieuwsblad, de organisatie voor lekenpriesters St. Emmanuel of de verscheping van bijbels naar oost-Europa. Ten kantore van beide vennootschappen zelf wordt nog steeds elke werkdag een heilige mis opgedragen, waarbij alle werknemers aanwezig behoren te zijn.

Derksens kinderen kregen tien jaar geleden ieder tien miljoen gulden, op voorwaarde dat ze schriftelijk zouden vastleggen dat ze afzien van hun wettig erfdeel. Volgens het Nederlandse familierecht is onterven echter niet mogelijk. Toen de kinderen daarover vorig jaar ruzie kregen met hun vader, besloot deze de aandelen van Levend Water Beheer en Manna naar Gibraltar over te hevelen. Daar geldt het Nederlands erfrecht namelijk niet. Dat besluit werd echter door de andere bestuurders van de stichtingen teruggedraaid.

Volgens een vertrouweling van de familie Derksen, die om persoonlijke redenen niet met zijn naam in de krant wil, is de familie bezig het vermogen van de beide stichtingen over te hevelen 'naar de privé-sfeer'. De vorig jaar aangetrokken directeur van Manna, Paul van Binsbergen, overlegt met de belastingdienst over een coulante behandeling van deze schenking, annex erfenis. De 81-jarige Derksen lijdt aan een ernstige ademhalingsziekte.

Derksens dochter Trudy, samen met haar in België woonachtige broer Ad degene die de overdracht van het vermogen zou regisseren, weigert commentaar. De opmerking dat ze het verhaal dus niet ontkent, beantwoordt ze met een cryptisch 'Ik zou zeggen dat het op dit ogenblik niet juist is'.

Van Binsbergen verklaarde enkele maanden geleden openhartig tegen de Volkskrant dat 'de hele familie weer in harmonie bepaalt wat er met het geld moet gebeuren'. Nu laat hij zijn secretaresse vertellen 'dat meneer Van Binsbergen niet meer met de pers mag praten'. Enkele minuten later belt zijn advocaat met de mededeling dat deze 'alles nadrukkelijk ontkent'.

Om het vermogen van Levend Water en Getuigenis van Gods Liefde over te hevelen naar de privé-rekeningen van zijn kinderen Marie, Trudy, Ad en Johanna is toestemming nodig van alle bestuurders van deze stichtingen. Dat zijn naast Trudy en Ad de buitenstaanders W. Wernink, een advocaat uit Eindhoven, de op de Kanaaleilanden woonachtige T. Howard en Richard Homburg, grootaandeelhouder de directeur van de vastgoedonderneming Uni-Invest waarin ook Derksen een belang van 55 procent heeft. Geen van hen is bereid op dit ogenblik commentaar te geven, maar volgens bronnen zouden zij zich niet tegen een statutenwijziging verzetten.

Het vermogen van beide stichtingen, dat tien jaar geleden ongeveer een miljard gulden bedroeg, is, zo erkende Van Binsbergen onlangs, geslonken tot 250 miljoen gulden. In het verleden hebben beheerders van het vermogen gebruik gemaakt van Derksens vertrouwen en miljoenen weggesluisd naar schimmige beleggingen. 'Er is in het verleden geslapen en geroofd', stelde Van Binsbergen enkele maanden geleden nog. 'Als iemand als Derksen succes heeft, wordt hij al snel omringd door niet-capabele mensen of capabele mensen, maar die laatsten komen op het geld af.'

Het register van de kamer van koophandel in Eindhoven geeft een merkwaardige verschuiving aan binnen de directies van Manna en Levend Water Beheer. Sinds 1 april 1994 is Getrudes Derksen-Nefkens, de 74-jarige echtgenote van Piet Derksen, hoofddirecteur. Vanaf die datum is Van Binsbergen eveneens directeur, maar volgens de registers is hij op 7 juli 1994 weer uit die statutaire functie ontheven. Toch zwaait Van Binsbergen nog steeds de scepter bij de twee vennootschappen.

Het afgelopen jaar is opnieuw voor 60 tot 70 miljoen gulden naar goede doelen gevloeid. Ongeveer de helft daarvan was afkomstig van rente, de rest bestond uit eigen vermogen. Een van de mensen die daarvan geprofiteerd heeft, is volgens een ingewijde 'een zekere soeur Angelique, een non uit Amerika'. Zij zou God gezien hebben en de wereld daarvan via de korte-golfzender kond willen doen. Om dat doel te bereiken zouden gelovigen een ontvanger moeten krijgen. 'Zuster Angelique ging bij de paus op bezoek. Die verwees haar door naar Piet Derksen.' De afgelopen twee jaar zou zij rond 40 miljoen hebben ontvangen.

De puur religieus gefundeerde vrijgevigheid van Derksen was niet naar de zin van Derksens kinderen. 'Als ik vandaag een hongerige brood geef, heeft hij morgen weer honger. Daarom geef ik liever geestelijk brood', luidde volgens Van Binsbergen het adagium van Piet Derksen. Zijn kinderen zouden het geld voor wat meer sociale doelen willen gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden