Vermoeidheid werd dader Sydney fataal

Het is rond twee uur 's nachts, als de bedrijfsleider van Lindt Cafe in zijn eentje Man Haron Monis probeert te overmeesteren. Tori Johnson (34) zet zijn heldenactie in als hij ziet dat de gijzelnemer, zichtbaar vermoeid na een al zestien uur durende gijzeling in het koffiehuis, vecht tegen de slaap. Tijdens een van die momenten dat Monis bijna 'weg' is, grijpt Johnson vliegensvlug in.

Bewoners van Sydney leggen massaal bloemen vlakbij koffiehuis Lindt voor de twee gedode gijzelaars.Beeld getty

De bedrijfsleider moet zijn daad, die uiteindelijk zal leiden tot het einde van de gijzeling, echter met de dood bekopen. In het pikkedonker probeert Johnson, al twee jaar de bedrijfsleider van het koffiehuis, het wapen van Monis af te pakken. Maar, zo bevestigen diverse bronnen vandaag aan de Australische omroep ABC, de Iraniër verzet zich. Er klinkt een schot, er wordt geschreeuwd en zeker zes gijzelaars weten het café in Martin Place te ontvluchten. Hierop besluit de politie in te grijpen. Wat er daarna gebeurt in het Lindt-filiaal is echter nog altijd in nevelen gehuld. Wat voor drama speelde zich af in het koffiehuis, zo wil heel Australië weten, in die luttele seconden waarin drie mensen het leven lieten.

Greg Parker, een cameraman van de Australische omroep 7News en een politiesluipschutter horen het schot. Het tweetal heeft zich verborgen in het kantoor van 7News, recht tegenover het café. Urenlang volgen ze, dankzij de goede camera's in het kantoor, de toestanden in het café. 'Telkens als er gijzelaars ontsnapten, juichten we', zegt Parker na afloop van de gijzeling in een interview met 7News. 'Maar je zag hoe de gijzelnemer bozer werd, en mensen ging bedreigen. Zeker toen er mensen ontsnapten, werd hij woedend.'

Vuurgevecht

Vlak voordat het schot valt, hebben al veel gijzelnemers het nare voorgevoel dat ze de gijzeling niet zullen overleven. 'We komen hier niet uit', zegt een gijzelnemer, die met The Guardian sprak, tegen een andere Lindt-bezoeker. 'We gaan hier dood'. Het gedrag van Monis boezemt veel gijzelnemers angst in. Hij loopt woedend heen en weer, gewapend met zijn geweer. Hij is furieus omdat de politie niet ingaat op zijn eisen.

Als het schot valt, kunnen Parker en de sluipschutter alles goed volgen. 'We hoorden een schot, en hij (de sluipschutter, red.) bevestigde: gijzelaar neer bij het tweede raam', aldus de cameraman. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de bedrijfsleider van Lindt, maar dit is dan nog niet bevestigd. Volgens de cameraman vallen binnen zes seconden na het schot de speciale politiecommando's het café binnen. In het daaropvolgende vuurgevecht wordt een tweede gijzelaar, advocaat Katrina Dawson, dodelijk getroffen.

Volgens sommige berichten in de Australische media beschermt Dawson (38) een zwangere vriendin, Julie Taylor, als de gijzeling bijna ten einde is. Net als de tientallen andere bezoekers, zijn de twee advocaten van kantoor Eight Floor Selborne Chambersop die dag op het verkeerde moment op de verkeerde plek. 'Er is niets meer Australisch dan in de ochtend een café binnenstappen voor een kopje koffie', zegt premier Abbott over het ochtendritueel in Lindt dat deze dag op een drama uitloopt.

Moslims tonen in Sydney hun medeleven voor Tori Johnson en Katrina Dawson die bij de gijzeling werden gedood.Beeld epa

Veelbelovend

Dawson, die drie kinderen heeft, is een veelbelovende advocaat en een rijzende ster bij Eight Chambers. Haar kantoor is slechts meters verwijderd van Lindt. Ze is getrouwd met een advocaat en haar broer is de prominente advocaat Sandy Dawson, bekend in Australië van tal van smaadzaken. Haar vader is de vooraanstaande zakenman Alexander Dawson. De advocate sterft volgens sommige berichten terwijl ze haar vriendin beschermt voor het geweld tijdens de politie-inval.

Of ze is gedood door een politiekogel, of is neergeschoten door Monis, moet de komende dagen duidelijk worden. Tijdens het korte vuurgevecht raken meerdere gegijzelden gewond. Een van hen moet gereanimeerd worden. Volgens politiecommissaris Andrew Scipione had het nog veel erger kunnen aflopen. 'Ze hebben veel levens gered', zegt Scipione over de speciale politie-eenheid die ingreep.

Zowel Johnson als Dawson worden dood verklaard in het ziekenhuis. Het tweetal wordt nu als helden vereerd door de Australiërs. 'Deze helden waren bereid hun leven te geven, zodat anderen konden leven', zegt aartsbisschop Anthony Fisher van Sydney. 'Een groot ambassadeur voor ons bedrijf en het café waar hij veel om gaf', zegt topman Steve Loane van Lindt Australië over hun bedrijfsleider Johnson. 'Katrina was een van onze beste en slimste advocaten', aldus president Jane Needham van de lokale Orde van Advocaten over Dawson. Haar familie brengt een verklaring uit. 'We zijn geschokt en verslagen door de tragische en zinloze dood van onze geliefde Katrina.'

Tijdens een speciale dienst prees de aartsbisschop van Sydney, Anthony Fisher, de slachtoffers als helden.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden