'Vermoeidheid' van Picasso's Guernica wekt woede Basken

De Baskische politici zijn razend over het besluit van een Madrileens museum het schilderij Guernica van Pablo Picasso niet uit te lenen voor een expositie in Baskenland....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Het schilderij van Picasso zou het pronkstuk moeten zijn bij de opening van het nieuwe Guggenheim-museum in Bilbao komend najaar.

De directie van het staatsmuseum Reina Sofia in Madrid weigert echter toestemming te geven voor het transport. De directie beroept zich op een technisch onderzoek dat uitwijst dat het werk door de reis onherstelbaar beschadigd zal raken. In de woorden van de specialisten: 'Het schilderij is moe.'

PNV-leider Arzalluz noemt het argument een smoes. Hij herinnert eraan dat sinds Picasso de Guernica in 1937 vervaardigde, het werk op maar liefst 32 plaatsen is tentoongesteld: 'Het is verbazingwekkend dat uitgerekend de 33ste reis funest voor het doek zou zijn.'

De politicus, een van de parlementaire bondgenoten van de Spaanse premier Aznar, gaat ervan uit dat een politieke interventie 'met een toverstafje' het besluit alsnog zal terugdraaien.

De Basken menen dat de Guernica in Baskenland thuishoort. Picasso maakte het naar aanleiding van het bombardement in 1937 van het Baskische stadje Guernica door de Duitse Luftwaffe. Hitler had zijn Junkers en Heinkels naar Spanje gestuurd om tijdens de burgeroorlog generaal Franco ter zijde te staan.

De schilder had schriftelijk vastgelegd dat het doek eigendom van de Spaanse staat zou worden zodra de Franco-dictatuur voorbij zou zijn. In 1981 werd het vanuit het Museum of Modern Art in New York overgebracht naar Madrid.

Arzalluz zegt in een gesprek met 'een heel bekend politicus in Madrid' de ware reden te hebben gehoord waarom de Guernica niet naar Bilbao mag.

'Ze waren bang dat, wanneer het schilderij eenmaal hier in Baskenland zou zijn, wij het nooit meer zouden teruggeven. Ze waren bang dat wij de Guernica zouden ontvoeren.'

De opmerkingen van Arzalluz zijn het begin van een Baskisch offensief om het werk alsnog naar Bilbao te laten komen. Burgemeester Eduardo Vallejo van Gernika, zoals de stad tegenwoordig weer in het Baskisch heet, zegt een ander technisch rapport te kennen dat vaststelt dat het doek zonder risico kan worden getransporteerd.

'De Spaanse regering heeft een gouden kans laten liggen om het Baskische volk te behagen, dat nog altijd een afspraak tegoed heeft met een werk dat zulke speciale implicaties heeft voor ons', aldus Vallejo.

'Toen het schilderij werd gestigmatiseerd door Franco en de zijnen vanwege zijn waarden tegen de dictatuur en de oorlogen, begreep het Baskische volk al dat het een symbool van de vrijheid was.

'Een tijdelijke expositie in Bilbao zou perfect geweest zijn. Het Baskische volk zou een dergelijk gebaar hebben weten te waarderen op een moment dat wij de zestigste verjaardag herdenken van het bombardement, waarvoor zelfs de Duitse president vergiffenis heeft gevraagd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden