Vermoeide Slobodan mokt, Mira is woedend

In de steek gelaten door steeds meer vertrouwelingen wachten de afgezette Joegoslavische president Slobodan Milosevic en zijn vrouw Mira Markovic in een goed bewaakte Belgradose staatsvilla op betere tijden....

AP

'Mira is woedend', vertelt een van die bronnen, die allen anoniem willen blijven. 'Ze kreeg een zenuwinzinking toen de generaals haar vorige week vertelden dat het gedaan was met Slobo en haar.' Milosevic zelf zou nog slechts een schim zijn van de man die hij ooit was. Bleek en vermoeid loopt hij vaak met hangend hoofd door de betrekkelijk kleine villa van witte baksteen in de Uzicka-straat in de gegoede wijk Dedinje. De villa ligt naast zijn eigen residentie, die werd verwoest bij de NAVO-bombardementen tegen Joegoslavië van vorig jaar.

Milosevic en Markovic worden beschermd door ongeveer honderd paramilitaire politiemannen die de president trouw zijn gebleven. De eenheid wordt geleid door politiegeneraal Senta Milenkovic, lange tijd Milosevic' persoonlijke lijfwacht.

Het huis maakt deel uit van een complex van gerestaureerde villa's rondom de verwoeste woning van Milosevic. De ex-president en zijn vrouw ontvangen er nauwelijks bezoek en praten alleen over de telefoon met de vrienden die ze nog hebben.

Enkelen kregen het stel wel te zien sinds Milosevic' val afgelopen donderdag met massale straatprotesten werd ingezet. Zij zeggen dat Markovic naaste medewerkers de schuld geeft van het verlies dat de regeringscoalitie leed bij de verkiezingen van 24 september. Milosevic praat over een 'straatcoup' en Markovic vervloekt de generaals, die geen geweld gebruikten tegen de demonstranten.

Milosevic en Markovic hebben voor een machtsgreep hun hoop gevestigd op de geheime dienst. Het hoofd van de geheime politie, Rade Markovic - geen familie van Mira -, heeft de zondag beëdigde Vojislav Kostunica nog steeds niet in het openbaar erkend als president van het land. Het is onbekend hoeveel agenten de geheime politie telt en het is onduidelijk op wiens hand Markovic' rode baretten en zijn speciale anti-terreureenheid zijn.

Milosevic zou een ontsnapping naar Rusland of China overwegen. De roep om zijn arrestatie wegens corruptie, economisch wanbeleid en de vier oorlogen waardoor Joegoslavië tot een pariastaat is geworden, wordt steeds luider.

Kostunica heeft gezegd dat hij Milosevic niet zal uitleveren aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, dat Milosevic heeft aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in de Kosovo-oorlog. Milosevic zou echter vrezen dat Kostunica van gedachten verandert zodra hij een stevige machtsbasis in het land heeft opgebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden