Vermoedelijke dader aanslag Londense metro is uit Irak gevluchte 18-jarige wees

De vermoedelijke dader van de mislukte terreuraanslag in Londen, afgelopen vrijdag, is een 18-jarige wees uit Irak, die als vluchteling was opgenomen in een pleeggezin. Zaterdagochtend wist de politie hem te arresteren in Dover, waar hij de veerboot naar het vasteland wilde nemen. Later op de dag arresteerde de antiterreureenheid een 21-jarige man die mogelijk betrokken is geweest bij het maken van de bom. De 18-jarige hoofdverdachte zou twee weken geleden al zijn staande gehouden op metrohalte Parsons Green, waar zijn aanslag goeddeels zou mislukken.

Patrick van IJzendoorn
Politie doet onderzoek in een straat in Sunbury-on-Thames. Beeld epa
Politie doet onderzoek in een straat in Sunbury-on-Thames.Beeld epa

De Britse hoofdstad werd vrijdag opgeschrikt door de terreuraanval waarbij 29 gewonden vielen. Het had veel erger kunnen zijn als de bom daadwerkelijk was ontploft. Nu bleef het bij een steekvlam die vooral brandwonden veroorzaakte. De door de terrorist gebruikte emmer zat vol met acetonperoxide en spijkers, een binnen jihadistische kringen populaire samenstelling die gruwelijke en fatale wonden veroorzaakt. In de Europese Unie is het goedje relatief makkelijk verkrijgbaar; internet biedt handleidingen voor het maken van een vernietigend explosief.

Dankzij videobeelden - er hangen twaalfduizend camera's in de Londense ondergrondse - kwam de politie op het spoor van de dader. De beelden werden opvallend genoeg niet vrijgegeven. Meteen na de aanslag wist de Amerikaanse president Donald Trump te melden dat de dader een bekende was van de Britse veiligheidsdiensten. Kort na de arrestatie in Dover deed de politie een inval bij een rijtjeshuis in Sunbury-on-Thames, een rijke voorstad van Londen. De 18-jarige woonde daar bij een ouder echtpaar dat de afgelopen drie decennia 268 kinderen heeft opgevangen. De laatste acht waren vluchtelingen. Voor dit werk heeft het idealistische en geliefde stel in 2009 een lintje gekregen van de koningin.

Bij de inval trof de politie een bom en vijftien vuurwapens aan. De bommenmaker stond bekend als een zeer lastige jongen, wiens familie gruwde van de gedachte dat hij bij christelijke pleegouders zat. De vrouw des huizes wilde van dit onhandelbare pleegkind af.

Na de tweede arrestatie in Hounslow, een wijk die grenst aan Heathrow, verlaagde de Britse regering het dreigingsniveau weer van kritiek naar ernstig, een teken dat het acute gevaar geweken was. Op de Britse televisie zei minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd dat er geen bewijs is dat de terreurbeweging IS achter de aanslag zat.

Rudd stuurde afgelopen weekeinde militairen de straat op om de politie te ontlasten en burgers gerust te stellen. Haar collega van Brexit-zaken, David Davis, liet weten dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een nieuw, juridisch pact moeten sluiten ten bate van de gezamenlijke bestrijding van terrorisme. De Londense burgemeester Sadiq Khan herhaalde wat hij al enkele keren eerder heeft gezegd: dat zijn stad 'niet zal worden geïntimideerd'. Volgens de politie was de bommenlegger niet ter plekke aanwezig toen zijn bom haperde en grote paniek veroorzaakte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden