Vermistenlijst langer, aantal doden naar 16

Het aantal vermisten van de vuurwerkramp in Enschede is dinsdag bijgesteld naar twee- à driehonderd. Maandag werd nog gesproken van tweehonderd....

Van onze verslaggevers

Drie dagen na de ramp dient de schuldvraag zich nadrukkelijk aan. De gemeente gaf dinsdag opening van zaken over de recente vergunningverlening aan S.E. Fireworks. Daaruit blijkt dat er meer vuurwerk lag dan waarvan tot nu toe is uitgegaan. In 1999 werd voor de millenniumwisseling de toegestane hoeveelheid opgeslagen vuurwerk ruim verdubbeld van 70 duizend naar 158.250 kilo.

Het extra vuurwerk lag in elf zeecontainers. Maandag liet de gemeente nog weten dat er drie zeecontainers stonden. Dat blijken er veertien geweest te zijn. Deskundigen plaatsen vraagtekens bij containers. M. Volk, expert bij de Berlijnse recherche, zei dat een container niet geschikt is voor opslag van vuurwerk. Hij was eind 1999 in Enschede en had zich verbaasd. De situatie was 'totaal ontoereikend'.

De voorzitter van de Vuurwerkfederatie, H. Kapel, veronderstelt dat in een van de bunkers niet verpakt vuurwerk lag. Dat is in strijd met de voorschriften. Het verklaart de snelle opeenvolging van explosies. De vuurzee begon in een waarschijnlijk open container waarna via een kettingreactie alles explodeerde.

Hij vermoedt daarenboven dat er meer vuurwerk lag dan de vergunning toestaat. Kapel schat dat er twee- tot driehonderd ton vuurwerk gelegen moet hebben.

Het Openbaar Ministerie heeft twee gerechtelijke vooronderzoeken ingesteld. Een tegen S.E. Fireworks wegens mogelijke overtredingen van de milieuvoorschriften en een tegen mogelijke brandstichters. De gemeente laat een onafhankelijk onderzoek doen door M. Oosting, voormalig ombudsman en lid van de Raad van State.

Wethouder Helder schoof de verantwoordelijkheid voor de uitbreiding van de vuurwerkopslag deels af op de rijksoverheid en de Koninklijke Landmacht. Volgens hem kon de gemeente de vergunning op grond van landelijke wetgeving niet weigeren. Hij gaat bij het parlement pleiten voor strengere regels voor opslag van vuurwerk. Minister Pronk van Milieu kondigde die regels dinsdag aan. Opslag mag niet meer binnen de bebouwde kom.

Helder gaf verder aan dat het verlenen van een vergunning aan dit soort bedrijven technisch ingewikkeld is. Het verplichte advies van de Koninklijke Landmacht was volgens Helder positief. De vergunning is niet in de gemeenteraad besproken en het college van B en W heeft er nauwelijks een woord aan vuil gemaakt. 'Maar het college is te allen tijde verantwoordelijk', zei Helder.

Volgens hem is de vergunningaanvraag zowel in 1997 als in 1999 gepubliceerd in lokale media. De direct betrokkenen hebben een brief gekregen. Een omwonende ontkent dat: 'Ik weet zeker dat wij vorig jaar geen brief hebben gehad'.

In 1997 heeft een bewoner bezwaar aangetekend tegen vuurwerkopslag in een woonwijk.

Zie verder pagina 3, kolom 1

Vervolg van pagina 1:

Bij inspectie wordt niet alles bekeken

Volgens Helder was dat bezwaar van planologische aard, dat niet paste binnen de bezwaarprocedure van een milieuvergunning. 'Wij hebben formeel moeten antwoorden dat we die niet konden meenemen in onze overwegingen.' Hij gaf toe dat het 'triest is om dat nu zo terug te lezen'.

Volgens de gemeente werd het bedrijf steekproefsgewijs gecontroleerd, de laatste keer in 1999. Helder benadrukte dat bij de inspectie niet naar alles wordt gekeken. 'De aspecten waarop is onderzocht, waren in orde.' Welke dat waren, zei hij niet.

Inmiddels is duidelijk dat de brandweer, ondanks aandringen van de provincie, geen aanvalsplan voor het terrein had opgesteld. 'De commandant heeft me verzekerd dat de brandweer niet anders had gehandeld als er zo'n plan was geweest', aldus de loco-burgemeester .

De leider van de Rampen Identificatie Team (RIT), D. de Jong, ontzenuwde geruchten dat het aantal doden al veel hoger zou zijn dan zestien. Getuigen hebben bij de vliegbasis Twente lijkwagens in en uit zien rijden. Scanners hebben over de radio een getal van dertig gehoord. Volgens De Jong slaat dat op het aantal dossiers. 'Dossier dertig kan best lijk nummer zestien zijn.' Hij zegt wel te verwachten dat het aantal doden de komende dagen zal stijgen. Het vergaren van informatie over de toedracht wordt bemoeilijkt doordat Enschede niet alle openbare stukken vrijgeeft. De gemeente geeft geen inzage meer in notulen van vergaderingen. Volgens een woordvoerder zijn deze nodig bij het ramponderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden