Vermiste Yasmeen dood aangetroffen in Drenthe
De sinds 25 januari vermiste Pakistaans-Nederlandse vrouw Yasmeen (25) uit Rotterdam-Zuid is dood. Rechercheurs van de Eenheid Rotterdam hebben haar lichaam gisteravond gevonden in een bos bij Ruinen in Drenthe. Diezelfde avond is haar 26-jarige echtgenoot opgepakt.
Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood en wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een woordvoerder van de politie Rotterdam kon vandaag geen verdere details geven over hoe de politie op het spoor naar Drenthe is gekomen. Ook niet of de flyeractie van vrijdag 6 februari in de omgeving van de Rotterdamse Ghausia moskee, opgezet door de organisatie Femmes for Freedom (FFF), bruikbare informatie heeft opgeleverd. 'Maar extra aandacht voor een zaak is altijd goed', aldus een woordvoerder.
Shirin Musa van FFF kreeg vanaf het begin van Yasmeens vermissing signalen dat mensen in de Pakistaanse gemeenschap meer wisten over haar lot, maar niet naar buiten durfden te komen. Via Facebook en andere mediakanalen probeerde FFF flyeraars te mobiliseren, in een poging meer informatie uit de gemeenschap los te peuteren. Met de flyeractie wilde Musa 'de Pakistaanse doofpotcultuur' doorbreken.
Uiteindelijk kwamen die vrijdag maar tien flyeraars opdagen, hoewel zich er veel meer bij Facebook hadden aangemeld. Behalve Musa's vader, was daar geen enkele Pakistaans-Nederlandse man bij. 'Dat er zomaar een vrouw, moeder van twee peuters, kan verdwijnen. En dat vrijwel niemand uit de gemeenschap in actie komt, dat kan zo niet langer', reageert Musa.
Jaren in angst
Yasmeen Dad verdween eind januari na jaren van isolement. Degenen die iets zouden kunnen weten, zwegen. Want in de Pakistaanse gemeenschap heerst een doofpotcultuur. Lees hier het eerdere artikel in de Volkskrant over vrouwenonderdrukking in de besloten Pakistaanse gemeenschap.
Moskee bezetten
Ze heeft vrouwen opgeroepen vanavond de Ghausia moskee te bezetten. 'We vragen geen toestemming aan mannen voor de bezettingsactie. We zoeken troost en steun bij elkaar. We bidden voor Yasmeen en alle andere vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld.'
Musa is boos op het bestuur van de Ghausia moskee, die weliswaar aandacht besteedde aan Yasmeens vermissing, maar weigerde haar naam te noemen. 'Ze hadden het over 'een vrouw' die is verdwenen.' Musa heeft zelf voorlichting gegeven in die moskee over geweld tegen vrouwen. 'Als het erop aan komt, doen ze niets.'
Volgens ingewijden wist de moskee van het treurige bestaan van Yasmeen, die vijf jaar geleden naar Nederland kwam. Een bron uit haar omgeving, die anoniem wil blijven, vertelde aan de Volkskrant dat Yasmeen al die jaren bang is geweest dat haar iets ernstigs zou overkomen. Ze leefde in een isolement, als een soort slaaf van haar schoonmoeder. Yasmeen had kort voor haar verdwijning gezegd dat ze vreesde dat haar schoonfamilie haar kinderen zou afpakken en haar wilde lozen.