Vermiste Pedro Ates (9) gezond teruggevonden in plantsoen

De vermiste 9-jarige Pedro Ates uit Amsterdam is vanochtend gezond en wel door de politie teruggevonden in een plantsoen in Amsterdam-Osdorp. Hij is niet door iemand meegenomen. Dat heeft de politie meegedeeld. De vindplaats ligt dicht bij het huis van de jongen. De politie gaat ervan uit dat hij de nacht in de buitenlucht heeft doorgebracht.

Pedro Ates. Beeld Politie

Pedro werd sinds maandagochtend 8.00 uur vermist. Hij was niet op school aangekomen. De politie gaf een Amber Alert uit, dat veel telefoontjes opleverde. De politie dankt iedereen voor het meezoeken na het Amber Alert.

Een van de tips leidde naar het plantsoen. De politie vond daar rond 8.30 uur spullen van de jongen, die hij kort daarna kwam ophalen.
Wat de jongen heeft bewogen om niet naar school te gaan, is nog niet duidelijk, aldus een politiewoordvoerder.

Naar school
De jongen was gisteren om 8.00 uur voor het laatst gezien toen hij naar school ging. Toen hij 's middags om 16.30 uur nog niet thuis was, bleek dat hij 's ochtends niet op school was aangekomen. Een woordvoerder van de politie sprak gisteravond van een zorgelijke situatie. Alle middelen werden ingezet om het jongetje terug te vinden. Op dat moment tastte de politie nog in het duister over waar Pedro was. De politie had eerder op de avond een melding van Burgernet uitgedaan, maar die leverde geen informatie op die leidde tot de vondst van het jongetje.

18de Amber Alert
Het was voor de 18de keer sinds de invoering van het waarschuwingssysteem dat het werd uitgegeven. Op 11 november 2008 nam de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin het systeem officieel in ontvangst.

Amber Alerts worden uitgestuurd bij de vermissing van een kind. De zaak moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er direct gevaar bestaan voor het leven van het kind of een vrees voor ernstige verwonding. Ook moet er informatie zijn over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat een Amber Alert de kans vergroot dat een kind snel wordt getraceerd.

In 75 procent van de gevallen van de alerts is het kind gevonden dankzij tips die vervolgens binnenkwamen. Vrijwel iedereen in Nederland (95 procent) kent het waarschuwingssysteem inmiddels, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek.

Ongeveer 2 miljoen mensen hebben zich aangemeld voor de directe ontvangst van Amber Alerts. Maandag zijn 175.000 personen gewaarschuwd, omdat het om een zogenaamd nacht-alert ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.