Vermiste mensenrechtenactivist aan Iran uitgeleverd

De sinds enkele maanden vermiste Abdullah Al Mansouri uit Maastricht blijkt al op 16 mei door Syrië te zijn uitgeleverd aan Iran....

ANP

Voor het leven van mensenrechtenactivist Mansouri wordt gevreesd, omdat Iran hem beschouwt als terrorist. De Maastrichtenaar werd op 11 mei in de Syrische hoofdstad Damascus opgepakt. Sindsdien is taal noch teken van hem vernomen.

Het ministerie heeft Iran gevraagd de verblijfplaats van Mansouri bekend te maken. Ook wil het ministerie dat medewerkers van de ambassade in Teheran Mansouri kunnen bezoeken.

Mansouri woonde sinds 1989 in Maastricht, waar hij onder meer actief is voor GroenLinks. Mansouri is voorzitter van Ahwaz Liberation Organisation (ALO), die opkomt voor de belangen van de Arabische inwoners van Iran.

Mansouri werd in mei met zeven anderen opgepakt in Syrië.

Amnesty International zei vlak daarna te vrezen dat de acht opgepakte mensenrechtenactivisten worden gemarteld en aan Iran worden uitgeleverd, waar hun mogelijk de doodstraf wacht.

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht vroeg op 21 juni in een brief de Syrische autoriteiten om opheldering over de verdwijning van mensenrechtenactivist. Leers benadrukte in zijn brief dat de Maastrichtenaar een niet-gewelddadig persoon is. Om die reden schreef Leers niet te begrijpen waarom de man is opgepakt.

Amnesty demonstreerde de afgelopen weken enkele malen vergeefs voor de Syrische ambassade in Brussel. Afgelopen dinsdag kreeg de Nederlandse ambassade in Damascus bericht van de Syrische autoriteiten dat Mansouri, die daar onder een andere naam verbleef, na arrestatie op 16 mei is uitgeleverd aan Iran. Woensdag bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag de zoon van Mansouri op de hoogte van de uitlevering.

De Nederlandse ambassade in Damascus heeft de Syrische autoriteiten de afgelopen maanden bij herhaling om opheldering gevraagd omtrent de verblijfplaats van Mansouri.

Volgens de Syrische autoriteiten had de man bij arrestatie een Iraans paspoort bij zich. Op grond van een verdrag met Iran heeft Syrie de man daarop uitgeleverd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft overigens niet de formele zekerheid dat het om Mansouri gaat, omdat hij in Syrië een andere naam voerde. De ambassade wacht op formele bevestiging door Teheran. Maar de zoon van Mansouri denkt wel dat het om zijn vader gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden