Vermiste activist door Syrië aan Iran uitgeleverd

Abdullah Al Mansouri (60), een Iraanse vluchteling die sinds 1989 in Maastricht woont en Nederlands staatsburger is, blijkt al vijf dagen na zijn arrestatie op 11 mei in Damascus door Syrië aan Iran te zijn uitgeleverd....

Al Mansouri is voorzitter van de Ahwaz Liberation Organisation (ALO), die opkomt voor de rechten van de onderdrukte Arabische bevolking in de olierijke Iraanse grensprovincie Khoezestan. De Awhazi’s noemen het gebied, dat in 1925 door de Perzen is ingelijfd, nog steeds Ahwaz. De ALO is niet alleen een mensenrechtenorganisatie, maar beschouwt zich ook als de regering in ballingschap van de Ahwazi’s.

Al Mansouri was in mei op een visum naar Damascus gereisd voor een conferentie met andere Ahwazi’s. Daar werd hij op 11 mei gearresteerd. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. De Nederlandse ambassade in Damascus probeerde wekenlang tevergeefs informatie te verkrijgen van de Syrische autoriteiten. Ook minister Bot van Buitenlandse Zaken vroeg zijn Syrische ambtgenoot om opheldering over het lot van de Maastrichtenaar. Burgemeester Leers van Maastricht schreef een brandbrief aan de Syrische ambassadeur in Brussel: ‘Abdullah is een niet-gewelddadig persoon. Het is me niet duidelijk waarom hij is gearresteerd.’

Vooral in Maastricht is met ontzetting gereageerd op het nieuws dat Al Mansouri op 16 mei is uitgeleverd aan Iran. ‘Iedereen is zeer aangeslagen’, aldus Gerard Prickaerts van Amnesty International. ‘Dat hij al vijf dagen na zijn arrestatie is uitgeleverd, wijst op een vooropgezet plan. Dit is heel ernstig.’ Afgelopen vrijdag hebben nog zeventig Maastrichtse sympathisanten gedemonstreerd voor de Syrische ambassade in Brussel. Volgens Prickaerts zijn onlangs nog leden van de ALO in Iran ter dood veroordeeld.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken neemt de zaak hoog op. Het heeft Iran om opheldering gevraagd over het lot en de verblijfplaats van de Nederlandse staatsburger. Ook wil het ministerie dat medewerkers van de ambassade in Teheran Mansouri kunnen bezoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden