Vermist raadslid springt van brug in noord-Spanje

AMSTERDAM - In politiek Amersfoort is dinsdag met grote verslagenheid gereageerd op het overlijden van het PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez. De 34-jarige Smits Alvarez, die op 10 oktober spoorloos verdween en familie en collega-politici in verwarring achterliet, beroofde zichzelf maandagmiddag van het leven door in het Spaanse Ponte Ulia van een brug te springen.


'Een vreselijk bericht, een diep menselijk drama', reageerde de Amersfoortse burgemeester Lucas Bolsius dinsdag op het nieuws uit Spanje. PvdA-fractieleider Edwin Hinloopen sprak van 'een groot verlies'. Hij noemde Smits Alvarez 'een steengoed politicus, met een uitstekende dossierkennis, met veel voelhoorns in de samenleving'.


Ook politici van andere partijen reageerden geschokt. Familie, vrienden en collega-politici hebben geen idee wat Smits Alvarez ertoe heeft bewogen zichzelf het leven te benemen. Nog op de dag van zijn verdwijning werd hij op het Amersfoortse stadhuis gesignaleerd en leek er niets met hem aan de hand te zijn.


Smits Alvarez bezat zowel de Nederlandse als de Spaanse nationaliteit. Omdat er vermoedens waren dat hij afgereisd zou zijn naar Galicië, de geboortestreek van zijn moeder, werd ook de Spaanse politie betrokken bij een grote zoekactie.


Volgens de Spaanse krant La Voz de Galicia heeft hij maandagmiddag voor het eerst iets van zich laten horen. Hij zou met zijn vrouw in Nederland hebben gebeld en hebben gezegd dat hij zich van het leven ging beroven. De krant baseert zich daarbij op informatie van de Spaanse politie. Ook die zegt maandag te zijn gebeld door Smits Alvarez met de mededeling dat hij er een eind aan ging maken.


Smits Alvarez was een van de vier kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Nadat hij op 10 oktober verdween, werd er in Amersfoort volop gespeculeerd over de achtergronden van zijn vermissing. Zo werd zijn naam in verband gebracht met het lekken van vertrouwelijke informatie over het functioneren van burgemeester Lucas Bolsius. De rijksrecherche onderzoekt die zaak.


Smits Alvarez stond in Amersfoort bekend als een zeer actief, zichtbaar raadslid. Na zijn verdwijning werd duidelijk dat zijn cv onjuiste informatie bevatte. Hij bleek eind 2010 enkele maanden voor een Amersfoortse zorgverzekeraar te hebben gewerkt, maar suggereerde zelf daar nog steeds werkzaam te zijn. Daags na de verdwijning bleek 4.000 euro van de rekening van de plaatselijke PvdA te zijn opgenomen. Vermoedelijk door Smits Alvarez.


In het Amersfoortse stadhuis is gistermiddag een condoleanceregister geopend. Landelijk PvdA-voorzitter Hans Spekman reageerde ook op de dood van Smits Alvarez. 'Wat er ook allemaal gebeurd mag zijn de afgelopen weken, we hoopten natuurlijk dat hij zich weer zou melden in Amersfoort. Helaas zag Ramón geen uitweg meer.'


Smits Alvarez laat een echtgenote en twee jonge kinderen achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden