Vermeerprijs naar Irma Boom

Grafisch ontwerpster Irma Boom - die onder meer het logo van het Rijksmuseum ontwierp - krijgt een van de grootste kunstprijzen van de Nederlandse staat: de Johannes Vermeer Prijs.

AMSTERDAM - Aan de prestigieuze prijs is een bedrag verbonden van 100 duizend euro, dat eerder ten deel viel aan kunstenares Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas en fotograaf Erwin Olaf.


Boom (53) is de meest uitgesproken boekontwerper van haar generatie en geniet grote internationale faam. Haar naam vestigde ze midden jaren negentig met een imponerend eeuwboek voor de firma en familie Fentener van Vlissingen (SHV 1896-1996). Dat is nog altijd een hoogtepunt in het 20ste- eeuwse grafisch ontwerp in Nederland: een 3,5 kilo wegend boek, 2.136 pagina's vol bijzondere technieken: perforaties, laserdruk en complexe rasters.


Wat Booms werkwijze typeert is haar experimenteerdrift en sterke inhoudelijke betrokkenheid. Waar andere ontwerpers fixeren op de vorm, dwingt Boom inhoudelijke invloed af. Vorig jaar bedankte fotografe Jacqueline Hassink Irma Boom nadrukkelijk, toen ze een belangrijke fotoprijs kreeg voor het project The Table of Power 2. Boom gaf het bijbehorende boek vorm.


Van The Table of Power - een boek over directiekamers - werd een verzamelaarseditie gedrukt met twee vintage prints en een omslag van echt hout. Prijs: 800 euro. Dat extreem luxueuze, bijna on-Nederlandse, kenmerkt Boom. Niet zozeer door die prijs, maar door het compromisloze karakter van haar ontwerpkeuzes. Dat was zo al bij het SHV-boek, waarbij zij de - overigens steenrijke - opdrachtgever wist te prikkelen geen enkele concessie te doen.


Ook logo en huisstijl van het in 2013 heropende Rijksmuseum getuigen van eigenheid. Boom vermeed de makkelijke oplossing van een klassieke letter voor een klassiek museum, maar liet een sobere schreefloze letter ontwerpen (de letter heet ook Rijksmuseum). Het frivoolste was de spatie tussen Rijks en Museum, eerbetoon aan het koosnaampje Rijks. De prijs wordt 27 oktober uitgereikt in Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.