Vermeende pedofiel in problemen door onjuist politiedossier

De man uit Waddinxveen die vorige week een poederbrief kreeg toegestuurd omdat hij pedofiel zou zijn, is door toedoen van de politie in de problemen gebracht....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

Zo staat ten onrechte vermeld dat de man een vrouw heeft verkracht. Om onduidelijke redenen, zegt de advocaat, is de naam van zijn cliënt daarna in verband gebracht met kindermisbruik.

De 40-jarige G. de W. vertrok vier jaar geleden op advies van de politie uit Leiderdorp na problemen met de buurt . Twee jaar geleden moest de politie hem ontzetten uit zijn huis in Rijswijk toen hij in elkaar werd geslagen en een volksgericht ontstond.

Later bleek dat agenten buurtbewoners hadden gewaarschuwd dat ze hun kinderen niet bij hem moesten laten spelen. Hoe zij daarbij kwamen, is onduidelijk. Een strafrechtelijk onderzoek tegen de agenten leidde niet tot maatregelen. Minister Korthals van Justitie zei vorig jaar in antwoord op Kamervragen dat zij 'uit bezorgdheid' handelden.

De man heeft de politie in Waddinxveen aangeklaagd omdat ook zij volgens hem onjuiste informatie over hem naar buiten heeft gebracht. Buurtbewoners die De W. van pedofilie betichtten, vertelden dat zij de informatie van agenten hadden. Onderzocht wordt of die beschuldiging klopt.

Zolang het dossier niet wordt geschoond, zegt advocaat Knoester, krijgt zijn cliënt overal dezelfde problemen. In de rechtszaak tegen de man die De W. in Rijswijk mishandelde, vergeleek de officier van justitie onlangsDe W.'s situatie met de onrust in Groot-Brittannië. Toen daar een krant vorig jaar de namen van (vermeende) pedofielen noemde, leidde dit tot heksenjachten: mensen werden belaagd omdat ze op een foto in de krant leken.

De W. kreeg donderdag een dreigbrief die volgens hem komt uit de buurt die hij twee jaar geleden ontvluchtte: 'Hé geestelijk zieke pedofiel wat hebben wij gehoord, ben jij in jouw nieuwe buurt ook al ziekelijk bezig! Wij komen jou eerdaags verblijden met een bezoek nu wij weten waar jij woont.' Hij is ondergedoken.

Omdat ook in zijn nieuwe woonplaats de situatie dreigde te escaleren, had hij politie en justitie al om hulp gevraagd. Hij kreeg nul op het rekest. Zijn advocaat probeert justitie te bewegen de man te beschermen. Deze overweegt opnieuw te verhuizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden