Vermeend zal groenfondsen vast wel sparen

'Groen beleggen wordt met uitsterven bedreigd', zo meldde Het Financieele Dagblad van de week. Zou het waar zijn? Zal het 'Belastingplan voor de 21ste eeuw' groene fondsen, zoals dat van de Triodos Bank, meedogenloos gelijkschakelen met doodgewone fondsen?...

We weten het niet eerder zeker dan komende dinsdag, als het grote plan in Den Haag wordt openbaar gemaakt. Erg waarschijnlijk is het echter niet dat de Nederlandse regering het heeft gemunt op de groene belegger die zijn geld steekt in schone zaken als biologische landbouw of windenergie.

Of, zoals de woordvoerder van het ministerie van Financiën het omzichtig zegt: 'Volgens het regeerakkoord dient het vernieuwde belastingstelsel een verschuiving van directe naar indirecte belastingen teweeg te brengen, én de vergroening te stimuleren.'

Mooi gezegd, vergroening.

Des te merkwaardiger zou het zijn als Vermeend dat kabinetsbeleid zou doorkruisen. Volgens het bericht in Het Financieele Dagblad zal onder het nieuwe belastingregime immers de aantrekkingskracht van groen beleggen verdwijnen doordat ook groenfondsen onder de vermogensrendementsheffing zullen vallen. (Niet langer zullen de werkelijke inkomsten uit vermogen worden belast, maar een fictief rendement van 4 procent).

Het zwartste scenario voor groene beleggers: weg belastingvrij rendement waarmee de groenfondsen zich onderscheiden. Groene beleggers zouden niet langer profiteren van fiscaal voordeel; gedaan zou het zijn met de onbeperkte vrijstelling voor de inkomstenbelasting van groen dividend.

De Triodos Bank, groen bankier par excellence, verbaast zich over het 'nieuws'. Als het waar zou zijn, zou het een breuk betekenen. De projecten die het Triodos Groenfonds financiert, de 'donkergroene' natuurgebieden bijvoorbeeld, zouden gevaar lopen.

Maar Vermeend zal zich vast en zeker herinneren dat zijn belastingplan groen zou zijn of niet zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden