Vermeend wil besluit Amsterdam vernietigen

De gemeente Amsterdam moet onmiddellijk het besluit intrekken om bijstandsgerechtigden met een deeltijdbaan maximaal 125 gulden van het bijverdiende loon te laten behouden....

Van onze verslaggever

Dit heeft minister Vermeend van Sociale Zaken het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam laten weten. Anders zal hij de procedure ter vernietiging van het gemeentelijke besluit in gang zetten.

Amsterdam en het ministerie van Sociale Zaken ruziën al sinds herfst van vorig jaar over de regeling, die niettemin op 12 januari door de gemeenteraad werd aangenomen. Mensen met een bijstandsuitkering zouden 10 procent van hun bijverdiende loon kunnen behouden tot een maximum van 125 gulden per maand. Vanwege de bezwaren uit Den Haag past de Sociale Dienst in Amsterdam de vrijlatingsregeling nog niet toe.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is de regeling in strijd met de wet. Maar de verantwoordelijke Amsterdamse wethouder, F. Köhler (GroenLinks), zegt in een reactie dat het ministerie hem daarvan nog steeds niet heeft kunnen overtuigen.

Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet in 1996 zijn de regels om bij te verdienen met een bijstandsuitkering verscherpt. Kon vroeger iedereen tot een maximum van 200 tot 300 gulden van het loon uit een deeltijdbaan behouden, nu geldt die vrijlating slechts voor bepaalde categorieën.

Dit zijn bijvoorbeeld mensen van 57 jaar en ouder en moeders met kinderen onder de vijf jaar.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn er ook andere mogelijkheden om bijstandsgerechtigden met een deeltijdbaan te belonen.

Zo kan een gemeente premies tot een hoogte van 300 gulden per maand geven aan mensen die meedoen aan scholing of reactiveringsprogramma's.

Die premies kunnen ook worden gegeven aan mensen die werk aanvaarden.

Waar de vrijlatingsregeling echter vrijwel geheel door het rijk wordt gefinancierd, moeten de premies uit het gemeentebudget betaald worden, aldus een woordvoerder. Bovendien moet belasting worden betaald over de premies.

Volgens Köhler houden mensen er dan te weinig van over, temeer doordat ook de huursubsidie er lager door wordt. 'Wij willen mensen stimuleren werkervaring op te doen in een deeltijdbaan', zegt Köhler. 'De praktijk leert dat velen dan doorstromen naar een voltijdbaan. We zien het als een stimulans, maar de overheid is bang voor misbruik.'

Amsterdam huisvest vijftigduizend van de vierhonderdduizend bijstandsgerechtigden in Nederland. Köhler zegt dat meer dan vijfduizend mensen bijverdiensten hebben die nu volledig in mindering worden gebracht op hun uitkering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden