Vermeend stopt pensioenvlucht naar België

Gepensioneerde vermogenden, die hun pensioenvermogen denken te kunnen overhevelen naar het buitenland om de fiscus te ontlopen, krijgen met onmiddellijke ingang een forse belastingaanslag opgelegd....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

Door het gat mist de staat jaarlijks tientallen miljoenen guldens aan belastinginkomsten. Vermeend heeft belastinginspecteurs vorige week opdracht gegeven om pensioenvermogens die met de truc naar het buitenland worden overgeheveld, onmiddellijk te belasten tegen het hoogste tarief van de inkomstenbelasting (60 procent).

De belasting moet worden betaald door de pensioenverzekeraars, die de constructies hebben bedacht. De aanslag kan in de miljoenen guldens lopen, afhankelijk van het opgebouwde kapitaal. De maatschappijen zullen de aanslag proberen te verhalen op de verzekerden.

Een van de betrokken verzekeraars is de maatschappij Zurich Levensverzekeringen, die haar klanten helpt met de constructie. Een vijftal klanten van onder andere Zurich heeft afgelopen dinsdag een kort geding gevoerd tegen de staat om de heffing ongedaan te maken. Vermeend denkt sterk te staan in de zaak, omdat hij in de wet een ander 'gat' heeft gevonden om de belastingvlucht tegen te gaan. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Iedereen kan in Nederland belastingvrij een pensioenkapitaal opbouwen, dat na pensionering recht geeft op een jaarlijkse uitkering. Daarover moet dan wel belasting worden betaald, al is dat tegen een speciaal, lager tarief. Het is verboden om het pensioenkapitaal in een keer af te kopen bij de maatschappij om het in handen te krijgen. Wie dat toch wil moet er de volle mep belasting over betalen, wat afkoop zeer onaantrekkelijk maakt.

Maar vermogenden, zoals ondernemers, proberen toch over hun pensioenkapitaal van in de regel vele miljoenen gulden te beschikken via een afkoop. Pensioenverzekeraars helpen daarbij door het pensioenkapitaal 'over te nemen', en het vervolgens bij een dochter in het buitenland - meestal Belgie - onder te brengen. De (geëmigreerde) klant kan vervolgens het pensioen daar afkopen. In Belgie geldt een zeer laag belastingtarief voor afkoop, tussen de 0 en 16 procent.

Volgens de huidige pensioenwet (PSW) moet de Verzekeringskamer ontheffing verlenen voor overdracht van pensioenkapitaal. Vermeend heeft de inspecties verboden nog langer ontheffingen te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden