Vermeend op de bres voor Melkert

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weerspreekt dat er ten onrechte miljarden zijn gestopt in de bestrijding van de werkloosheid....

De bewindsman baseert zich, evenals de critici, op het rapport van topambtenaren, Aan de Slag, dat eind vorige week uitlekte. Volgens de topambtenaren zou 60 tot 70 procent van de mensen met een gesubsidieerde baan zonder die subsidie nooit werk hebben gevonden. Zij constateren ook dat houders van een gesubsidieerde baan niet sneller dan andere werklozen werk vinden als ze op eigen houtje moeten zoeken.

Vermeend noemt het effect van de gesubsidieerde banen, waaronder de Melkertbanen, naar verhouding groot en het werkgelegenheidsbeleid van de jaren negentig succesvol. 'Kijk naar de feiten. Ook internationaal wordt erkend dat ons beleid goed is geweest.'

Ook Melkert liet zondag weten dat het werkgelegenheidsbeleid van de twee kabinetten-Kok wel een succes is geweest. Het geld daarvoor, is voor 100 procent besteed aan kanslozen op de arbeidsmarkt, aldus de PvdA-fractievoorzitter. Het beleid kan volgens hem overeind blijven.

De werkgroep onderzocht in opdracht van Vermeend het effect van alle arbeidsmarktinstrumenten, waarmee jaarlijks 13 miljard is gemoeid. Vooral in de tweede helft van de jaren negentig is extra getrokken aan het werkloosheidsbeleid, via fiscale maatregelen en het scheppen van banen in de publieke sector. De Melkertbaan is daarvan de meest bekende. Ongeveer 90 duizend mensen profiteerden ervan. Nog eens 90 duizend mensen vonden werk in sociale werkplaatsen.

Vermeend wilde de effecten opnieuw bezien, omdat de totale werkloosheid gedaald is tot ongeveer 3,5 procent. Bij de arbeidsbureaus staan minder dan 2 procent werklozen ingeschreven. Het aantal langdurig werklozen daalde de afgelopen jaren met 13 procent en dat is naar verhouding gering.

De werkgroep heeft alle regelingen bekeken en komt tot de conclusie dat het effect van loonkostensubsidies niet groot is. Meer waarde moet worden gehecht aan sancties in de bijstand. Uitkeringsgerechtigden die een sanctie boven het hoofd hangt, accepteren dubbel zo snel een baan als wanneer er geen sanctie dreigt.

De werkgroep doet geen voorstellen om te bezuinigen op de miljarden, maar vindt wel dat gemeenten meer zeggenschap over het bijstandsgeld moeten krijgen. Daarnaast wil de werkgroep de loonkostensubsidies voor werkgevers omzetten in een extra arbeidskorting voor werknemers. Zo wil ze bevorderen dat een werkende netto meer overhoudt dan een uitkeringsgerechtigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden