Vermeend haalt scherpe kantjes van conflict over fiscale bijtelling

Werknemers met een 'leasebak' van de zaak hoeven niet meer de belastingdienst te overstelpen met bezwaarschriften tegen de bijtelling van 24 procent van de cataloguswaarde van de auto bij hun inkomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Staatssecretaris Vermeend van Financiën heeft gisteren bepaald dat zij hun te veel betaalde geld terug krijgen als de Hoge Raad straks bepaalt dat de bijtelling niet 24 maar 20 procent moet zijn. Deze teruggave geldt voor iedereen van wie de aanslag inkomstenbelasting op 22 maart 1995 nog niet onherroepelijk vaststond.

Deze datum is niet willekeurig gekozen. In maart vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat er iets mis was met de bijtelling, zonder precies aan te geven wat. Voor belastingadviseurs was dit aanleiding hun klanten aan te sporen tegen de bijtelling bezwaar aan te tekenen.

De stroom bezwaarschriften zwelde aan nadat de belastingrechter in Den Bosch op 18 december vorig jaar bepaalde dat de bijtelling van 24 procent onrechtmatig is. Vermeend is tegen deze uitspraak in cassatie gegaan. Om van de klagers af te komen heeft de staatssecretaris nu bepaald dat bezwaarschriften niet meer nodig zijn totdat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan. Tot die tijd kunnen leaseautobezitters die 24 in plaats van 20 procent moeten bijtellen ook uitstel van betaling krijgen voor de extra 4 procent.

De 24 procent bijtelling geldt voor werknemers die meer dan dertig kilometer van hun baas wonen en ook meer dan duizend kilometer per jaar privé in hun lease-auto rijden. Als iemand minder dan dertig kilometer van zijn werk woont is de bijtelling 20 procent. Als een werknemer dan ook nog eens kan aantonen dat hij jaarlijks minder dan duizend kilometer privé rijdt hoeft hij helemaal niets bij te tellen.

De Bossche belastingrechter noemde het verschil in behandeling tussen de werknemers die 24 procent moeten bijtellen en de leaserijders die niets hoeven bij te tellen omdat ze amper privé rijden discriminatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden