Vermeend drugsgebruik blijft Bush achtervolgen

Heeft George Bush, de Republikeinse favoriet voor het Witte Huis, ooit cocaïne gebruikt of niet? Die vraag is weer opgedoken nu het Internet-blad Salonmagazine het gerucht heeft verspreid dat Bush ooit is opgepakt wegens het bezit van cocaïne....

Van onze correspondent Bert Lanting

De woordvoerster van Bush' campagnestaf verwees het bericht meteen naar het rijk der fabelen. Bush heeft steeds geweigerd in te gaan op de geruchten dat hij drugs heeft gebruikt, toen hij jong was.

Het Internet-tijdschrift haalt een nieuw boek over Bush aan waarin schrijver Hatfield beweert dat George Bush jr. in 1972 is gearresteerd, maar dat hij er dankzij de politieke contacten van zijn vader met een alternatieve straf vanaf kwam. Hatfield beroept zich op een studiegenoot van Bush. Die zou hem hebben verteld dat een Republikeinse rechter ervoor had gezorgd dat Bush niet naar de gevangenis werd gestuurd. De rechter zorgde er ook voor dat de kwestie niet in de dossiers kwam, zodat Bush jr. geen strafblad kreeg.

Volgens Hatfields informant dankte de rechter zijn benoeming aan Bush en was de lichte straf voor diens zoon zijn manier om de invloedrijke Bush een wederdienst te bewijzen. 'Er zijn maar een paar van ons die de waarheid kennen', zo haalt Hatfield zijn zegsman aan. Een andere oude kennis van Bush bevestigde het verhaal.

Bush' woordvoerster Mindy Tucker zegt dat het verhaal uit de lucht was gegrepen. Volgens haar waren er in 1972 in Texas zelfs geen rechters die te boek stonden als Republikeinen.

Het is de vraag of Bush zich veel van de nieuwe beschuldigingen zal aantrekken. De gouverneur van Texas heeft steeds geweigerd uitsluitsel te geven over de vraag of hij ooit drugs heeft gebruikt. Hij deed die vraag steeds af met het antwoord: 'Toen ik jong en onverantwoordelijk was, was ik jong en onverantwoordelijk.'

Volgens Bush moet het maar eens afgelopen zijn met het gewroet van de media in het privé-leven van politici. 'Als de Amerikanen willen dat achterklap en roddel gaan bepalen wie de volgende Amerikaanse president wordt, dan heb ik pech gehad', zei hij.

Sommige critici verwijten Bush echter dat hij, als het om zijn huwelijksleven gaat, minder terughoudend is. Kennelijk om te laten zien dat hij uit ander hout is gesneden dan Clinton, deelde Bush de pers wel ongevraagd mee dat hij zijn vrouw nooit ontrouw is geweest.

Volgens hen is de zaak bovendien wel degelijk relevant, omdat Bush nu voorstander is van een harde aanpak van drugsgebruikers.

Maar het lijkt erop dat Bush de stemming onder het publiek goed heeft aangevoeld. Zijn populariteit heeft niet geleden onder de geruchten over zijn cocaïnegebruik. Datzelfde geldt overigens voor zijn Democratische rivalen Al Gore en Bill Bradley, die hebben toegegeven dat zij vroeger marihuana hebben gerookt.

Salonmagazine kwam tijdens het impeachment-proces tegen president Clinton in het nieuws, toen het onthulde dat hoofdaanklager Henry Hyde, de Republikeinse voorzitter van de justitiële commissie, zelf ooit een buitenechtelijke affaire had gehad. Maar die onthulling had geen enkel effect.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden