Vermeend brein achter Trumps 'moslimban' wordt machtiger

Iets meer dan een half jaar geleden was Steve Bannon nog de baas van de ultrarechtse nieuwssite Breitbart News. Sinds dit weekeinde is hij misschien wel de machtigste man in het Witte Huis, uiteraard op president Trump na. Trump haalde Bannon na zijn verkiezingszege al binnen als zijn voornaamste politieke adviseur, de rechtse oproerkraaier krijgt nu een nog prominentere rol doordat Trump hem per decreet heeft benoemd als lid van de kern van de Nationale Veiligheidsraad (NSC).

Steve Bannon tijdens een nieuwsconferentie van Donald Trump in de Trump Tower in New York op 11 januari 2017. Beeld afp
Steve Bannon tijdens een nieuwsconferentie van Donald Trump in de Trump Tower in New York op 11 januari 2017.Beeld afp

Met zijn benoeming krijgt Bannon een positie waarin hij zich kan meten met minister van Defensie James Mattis en toekomstig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Zijn invloed neemt per saldo nog toe doordat het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten én de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten bij de reorganisatie van de Nationale Veiligheidsraad hun vaste plaats in het principals committee zijn kwijtgeraakt. Zij worden voortaan alleen uitgenodigd voor het beraad als er iets op hun gebied speelt.

Radicale vleugel

Bannons promotie betekent dat de Nationale Veiligheidsraad nu stevig in handen is gekomen van de radicale vleugel van het Witte Huis. Eerder had Trump al ex-generaal Michael Flynn, die bekend staat als een ultrarechtse houwdegen, benoemd als zijn nationale veiligheidsadviseur. Samen kunnen Flynn en Bannon op die manier een flink stempel drukken op het veiligheidsbeleid van de nieuwe regering. De invloed van de twee scherpslijpers was de afgelopen tien dagen al te merken aan de reeks ronkende decreten waarmee Trump zijn presidentschap begon. Het was volgens de Amerikaanse pers Bannon die er bij Trump op aandrong het controversiële inreisverbod voor immigranten uit zeven moslimlanden meteen af te kondigen, ook voor houders van een 'green card'. Daarmee ging hij tegen het advies van minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid in.

In Washington klonk meteen kritiek op het besluit van Trump om Bannon in de Nationale Veiligheidsraad te parachuteren. Doorgaans is dat orgaan verboden gebied voor de politieke adviseurs van de president, uit vrees dat die zich meer bekommeren om de electorale kansen van hun baas dan om de nationale veiligheid. Zelfs president Bush jr. hield zijn machtige adviseur Karl Rove, de architect van zijn verkiezingszege, buiten de Nationale Veiligheidsraad. Obama's politieke adviseur David Axelrod woonde de bijeenkomsten van de NSC soms wel bij, maar was geen permanent lid. Robert Gates, onder president Obama CIA-chef en minister van Defensie, stoorde zich vooral aan Trumps besluit het hoofd van de inlichtingendiensten (DNI) en de stafchef van de strijdkrachten minder invloed te geven. Volgens hem is hun oordeel juist van groot belang voor iedere president, 'of die dat nu leuk vindt of niet'.

Ex-generaal Michael Flynn werd door Trump benoemd als zijn nationale veiligheidsadviseur. Beeld epa
Ex-generaal Michael Flynn werd door Trump benoemd als zijn nationale veiligheidsadviseur.Beeld epa

Inlichtingendiensten

De reorganisatie is volgens Trumps medewerkers louter bedoeld om het adviesorgaan te stroomlijnen, maar het is geen geheim dat Trump weinig op heeft met de inlichtingendiensten. Al meteen na zijn verkiezingszege liet hij weten dat hij geen behoefte had aan de gebruikelijke dagelijkse rapporten van de geheime diensten. Zijn afkeer van de inlichtingendiensten nam nog toe nadat die tot de conclusie waren gekomen dat Rusland had geprobeerd de presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Hij beschuldigde de diensten zelfs van nazipraktijken, omdat ze onbevestigde berichten over contacten tussen zijn team en de Russen zouden hebben laten uitlekken.

Ook Bannon en Flynn hebben laten merken dat zij geen hoge pet op hebben van de veiligheidsdiensten. In elk geval pakt de degradatie van de inlichtingenchef gunstig voor hen uit, al profiteert Bannon het meest van de reorganisatie. Volgens The New York Times zou Trump hem een plaatsje in de NSC hebben gegeven, omdat hij niet helemaal tevreden is met Flynn. Maar de twee zijn uit hetzelfde keiharde hout gesneden. Beiden zijn ervan overtuigd dat er sprake is van een gevecht op leven en dood tussen de westerse wereld en de radicale islam. Bannon vergeleek de radicale islam met het naziregime en het stalinisme die in de twintigste eeuw aan tientallen miljoenen mensen het leven hebben gekost. 'We moeten in het geweer komen tegen de nieuwe barbarij die alles wat ons de afgelopen 2000 jaar is nagelaten wil vernietigen', waarschuwde hij twee jaar geleden al op een bijeenkomst van conservatieve katholieken.

David Axelrod, politiek adviseur onder Obama, werd door Obama regelmatig naar de Veiligheidsraad gestuurd, maar was geen permanent lid. Beeld epa
David Axelrod, politiek adviseur onder Obama, werd door Obama regelmatig naar de Veiligheidsraad gestuurd, maar was geen permanent lid.Beeld epa

Ook Flynn vindt dat de VS zich moeten opmaken voor een nieuwe wereldoorlog tegen de radicale islam. Daarbij moeten de VS zich niets aantrekken van kritiek van de buitenwereld: het enige waarom het draait is de uitkomst. 'Er is niet veel veranderd sinds Macchiavelli zijn vorst voorhield: als je de overwinning behaalt, zullen de mensen vinden dat alle middelen die je hebt gebruikt gerechtvaardigd waren', schreef hij in zijn recente boek The Field of Fight. Maar Flynn gaat een stuk verder dan Bannon: hij is ervan overtuigd dat er een samenzwering bestaat tussen de jihadisten en Iran, Rusland, China, Cuba, Venezuela en Noord-Korea om de VS te vernietigen.

Of Trump deze vergezochte theorie onderschrijft, is niet duidelijk. In elk geval heeft hij het radicale tweetal een flinke vinger in de pap gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden