Vermakelijke kloon

Je moest aan het eind van de vorige eeuw van goede huize komen om in een film geweld en humor te combineren. De standaard die Quentin Tarantino in 1994 met Pulp Fiction had gezet, legde een doem over elke film. Zo werd ook 2 Days in the Valley weggezet als een goedkope navolger. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de van tv afkomstige scenarist-regisseur John Herzfeld inderdaad niet echt van goede huize kwam. Toch is zijn debuutfilm vermakelijk en dat telt voor de vrijdagavond.


Mooiboy James Spader is opvallend gecast als huurmoordenaar die in Los Angeles voor een klusje een hulpje heeft gezocht. Dat klusje verloopt voorspoedig, maar erna loopt alles uit de hand. Genoemd hulpje, veteraan Dosmo Pizzo (een lekker schmierende Danny Aiello), is daar de belangrijkste oorzaak van. De schier onnavolgbare plot overtuigt allengs minder en minder, maar de acteurs leveren prima werk. Let ook op Hollywoodveteraan Paul Mazursky (An Unmarried Woman) als uitgerangeerde filmregisseur.


2 Days in the Valley (John Herzfeld, 1996)


Eén, 23.15-00.55 uur.


Sense and Sensibility

(Ang Lee, 1995) Opvallende keuze van de Taiwanese cineast, die voor zijn eerste Amerikaanse film deze Jane Austen-adaptatie uitkoos. En opvallend genoeg oogt de film alsof Ang Lee nooit anders heeft gedaan. Soepel en luchthartig vertelt hij het 19de-eeuwse verhaal over de zussen (Emma Thompson en Kate Winslet) die om te ontkomen aan de voor hen nieuwe armoede gezwind een rijke man moeten vinden. Actrice Thompson bewerkte Austens roman, wat niet tot schokkende vernieuwingen leidde, maar wel alle ruimte bood aan het excellente acteursensemble, waartoe behalve Thompson en Winslet ook Tom Wilkinson en Alan Rickman behoren.


RTL 8, 20.30-23.15 uur.


Tirza

(Rudolf van den Berg, 2010) Redelijk geslaagde verfilming van Arnon Grunbergs succesroman. Gijs Scholten van Aschat is zeer goed op dreef als de ontluisterde en ontluisterende Jörgen Hofmeesters, aan de kant gezet door de uitgeverij waar hij werkt en levend in een misselijkmakende oorlogssfeer met zijn ex (Johanna ter Steege). Tirza (Sylvia Hoeks), zijn jonge dochter en licht van zijn leven, is naar Afrika vertrokken. Overspoeld door pijnlijke herinneringen boekt hij een vlucht naar Namibië om haar op te sporen.


Regisseur-scenarist Rudolf van den Berg (Süsskind) maakte feitelijk van Tirza een roadmovie; het grootste deel van de film gaat op aan de heilloze autorit die Hofmeester maakt naar de woestijn, samen met een kinderprostitueetje dat geen moment van zijn zijde wil wijken. Hoofdrolspeler Scholten van Aschat maakt het door zichzelf geplaagde personage menselijker dan het schematische scenario eigenlijk toestaat.


Canvas, 20.40-22.20 uur.


Doubt

(John Patrick Shanley, 2008) De onlangs overleden Philip Seymour Hoffman schittert naast een ook al sterke Meryl Streep in deze verfilming van een met prijzen overladen toneelstuk. Beiden ontvingen voor hun vertolking een Oscarnominatie. Hoffman voor zijn van seksueel misbruik verdachte priester en Streep als zuster wier voorgevoel haar niet bedriegt. De eerste legt namelijk een 'speciale interesse' aan de dag voor de enige Afro-Amerikaanse schooljongen op de katholieke school. Het is 1964, wat verklaart waarom de vermoede daden niet bij name worden genoemd. De twee acteurs schitteren in een vermakelijk verbaal kat- en muisspel.


Nederland 2, 23.15-01.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden