Vermakelijk Stad 1 maakt nieuwsgierig naar het vervolg

Soms voel je je een attractie in je eigen pretpark. Je kijkt uit je raam in Amsterdam, de Van Baerlestraat in, en tegen de achtergrond van een stuk of wat musea lopen daar roedels Japanners met, onafscheidelijk, de posterkokers....

Jonghollandia onderzoekt de stad en de mens daarin. Het grotestadgevoel. Beetje eenzaam soms, maar meestal ook wel lekker en zeker theatraal. Het gevoel dat niemand op je zit te wachten, zegt de een. Dat je koffie haalt in een beker met een deksel, liefst bij een metrostation, aldus de tweede. Ik wil ook zo'n muts, peinst de volgende, en die muts die zie je voor je.De vijf acteurs bekijken het verschijnsel van urbanisatie, van netwerken die ons omsluiten, van informatievoorziening, winkelgekte, overconsumptie, uniformering. Een collagevoorstelling is het resultaat, en nu eens niet, zoals vaak bij dit jonge acteurscollectief, op locatie; althans niet direct. Want het onderzoek leverde zoveel materiaal op dat ze besloten tot een tweeluik:

Stad. Stad 1 nu vindt plaats in kleine zalen, het vervolg komt later dit seizoen, toch weer op plekken buiten de muren van het theater.

Stad 1 staat voor veel herkenbaarheid. De acteurs houden het dichtbij huis, soms letterlijk: Walter Bart nodigt uit om aan te bellen bij de Van Baerlestraat. Volgt een kort verhaal over een vriend in een Vinexwijk, over waarom carpooling geen goed idee is, over een 'file-simulator' voor thuiswerkers. Allemaal kleine sketches, van acteur of in een gezamelijk stukje, tegen een minimalistisch decor, ondersteund door muziek van Bo Koek. Maar ook maken de acteurs uitstapjes naar verre bestemmingen en wijden ze ieder langere bespiegelingen aan een bepaald intrigerend fenomeen. Geestig is de verhandeling van Wine Dierickx over haar Antwerpse parkeergarageperikelen; hilarisch het verhaal over Autostadt Wolfsburg van Marleen Scholten; ontwapenend de diaserie over kunst in de openbare ruimte.

Juist de persoonlijke noot maakt dat Stad 1 zomaar een zoveelste kijk op de moderne samenleving overstijgt. De spelers storten zich hartveroverend energiek op hun (zelfgeschreven) project. Niet alle observaties zijn even origineel misschien, maar er zitten mooie momenten tussen.

Wel blijft de vraag hangen wat het onderzoek, behalve deze reeks vermakelijke taferelen, aan conclusies oplevert. Maar Stad is dan ook nog niet afgelopen. Het vervolg op locatie is zeker iets om naar uit te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden