Vermakelijk en soms aangrijpend

Het is zware kost, die de jongere zo vlak na de avondmaaltijd krijgt voorgeschoteld. Terwijl hij op het ene net het wereldleed krijgt uitgelegd door het Jeugdjournaal, vertoont Nederland 1 vanaf vandaag wekelijks de IKON-serie Tussen eten en afwas....

Jean-Pierre Geelen

Vanavond zien we de neven Jeroen en Peter aan elkaar vertellen over de vuurwerkramp in Enschede, die zij beiden meemaakten. 'Eindelijk, er gebeurt eens iets spannends in Enschede', dachten ze toen ze die ene dag op de regen van vuurwerk afliepen. Wat ze daarna tegenkwamen, is hen niet in de koude kleren gaan zitten. Peter, die in allerijl vanuit huis een foto van zijn vriendin meegriste plus een kaartje voor Feyenoord de volgende dag, kan er voornamelijk rappend over spreken.

Soms leidt de opzet van Tussen eten en afwas tot nogal gekunstelde dialogen, maar in het gunstigste geval ontstaat een spontaan, emotioneel en opgewonden gesprek. Het mooiste voorbeeld daarvan is volgende week te zien in de tweede aflevering. Daarin zaagt de 16-jarige Biko haar gescheiden moeder door over de voorwaarden waaronder zij nog bij haar (en niet bij haar hertrouwde, veel strengere vader) mag blijven wonen. De zelfbewuste moeder houdt in het begin vast aan de voorwaarden, maar in het verbale gevecht weet Biko zichzelf vakkundig in de slachtofferrol te wentelen: 'Ja, dat is mijn achilleshiel, dat je vader en ik niet gewoon met elkaar kunnen blijven omgaan'. Over die voorwaarden gaat het dan al lang niet meer.

De tweede aflevering is toch al de moeite waard, want het geprek tussen de geestelijk gehandicapte Joost (14) en zijn vader is een juweeltje. Joost wil van zijn vader weten wat hij moet doen om stoer te zijn (Vader: 'Nou eh...een biertje drinken en op een Harley zitten'), of hij wel eens streng voor hem is en wat papa er van zou vinden als hij eens verliefd zou worden ('Op een meisje, hè, niet op een jongen!'). Het succes van het gesprek stoelt op Joost z'n gebrek aan terughoudendheid. Tegen zijn vader: 'Als jij nou dood bent, hè, bijvoorbeeld doordat wij je doodsteken; dan wil ik wel een paar dingen van je overnemen'.

Goed, je kunt je afvragen wat mensen bezielt om hun hele hebben en houwen voor de camera uit te stallen. Ook kunnen de tenen bij tijd en wijle lichtjes krommen bij zoveel begrip en openheid van die goedwillende ouders en hun vroegwijze pubers. Maar mooie, vermakelijke en soms aangrijpende televisie is het gelukkig ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden