Verlost van terreur van de middelmaat

Columnist Andrew Keen betoogt dat we met gratis content op internet onze eigen cultuur ‘vermoorden’ (Intermezzo, 15 augustus), omdat er aan artistieke content niets meer te verdienen valt als niemand bereid is er voor te betalen....

Tjalling van der Kolk en Nijmegen

Ik denk dat het inderdaad niet is uitgesloten dat de beroepsgroep van musici, filmmakers en andere artiesten behoorlijk uitgedund zal worden, maar zou het erg zijn als het de beroepsartiesten net zo zou vergaan als de mandenvlechters en de lantaarnopstekers? Naar mijn mening niet.

Ook als niemand meer voorbespeelde media koopt, verwacht ik niet dat onze cultuur daar erg onder te lijden zal hebben. Er zal dan waarschijnlijk een naar verhouding kleine groep talentvolle artiesten overblijven die naamsbekendheid verwerft door werk gratis ter download aan te bieden, en vervolgens geld verdienen met concerten, optredens en (film)voorstellingen. Voor artiesten van middelmatig allooi die nu nog hun geld voornamelijk verdienen met de verkoop van voorbespeelde media geldt dat uiteraard niet. Zij zullen door gratis content op den duur inderdaad gedwongen worden een ander beroep te kiezen en ze zullen hun artistieke werk moeten transformeren van beroep naar hobby. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de markteconomie.

In tegenstelling tot Andrew Keen voorzie ik dus een zonnige culturele toekomst voor zowel professionele als hobbymatige artiesten die hun werk gratis ter download aanbieden. Daardoor kunnen luisteraars kennismaken met een breed scala aan stijlen en smaken.

Hopelijk zullen we dan verlost worden van de terreur van de middelmaat die al decennialang winkelcentra, wachtkamers en werkplekken teistert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden