BRIEVEN

Verlos ons van de BN'er

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van 4 mei.

Koen Verweij (L) en Andy van der Meijde met presentator Gerard Joling na hun duosprong tijdens de finale van Sterren Springen van SBS6. Beeld anp
Koen Verweij (L) en Andy van der Meijde met presentator Gerard Joling na hun duosprong tijdens de finale van Sterren Springen van SBS6.Beeld anp

Verlos ons van de BN-er

Wanneer worden wij verschoond van 'Bekende Nederlanders die spelletjes met elkaar spelen' of 'Bekende Nederlanders die tegen elkaar strijden in het buitenland' en nu weer 'Bekende Nederlanders worden in het buitenland ontvangen door een andere bekende Nederlander'. Waarom doen al die Bekende Nederlanders dat niet lekker in de privésfeer, dan blijft er misschien zendtijd over voor documentaires over Onbekende Nederlanders met boeiende verhalen.

Sjoerd Kuntze

Brief van de dag: namenwand

Jacques Grishaver raakt gefrustreerd omdat Amsterdam nog steeds geen locatie kon aanwijzen voor de plaatsing van de 460 meter lange wand met 102 duizend namen van de in de Holocaust omgekomen Nederlandse Joden.

Hij heeft de burgemeester duidelijk gemaakt dat een andere plaats dan het Wertheimpark ondenkbaar is. Onder verwijzing naar Jan Wolkers' spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in samenhang met de wand stelt Grishaver: het is een grafsteen bij het graf. Hij wijst naar Joodse tradities: zo lang je naam is vastgelegd en wordt vernoemd, ben je er nog als de Messias komt.

Grishaver wil de Holocaust een monumentale plaats geven in de vaderlandse geschiedenis en dat is een waardevol streven. Toch wil ik als organisator van de eerste Auschwitzherdenking in 1952 en samen met de schrijver Sam Goudsmit medeoprichter van het Nederlandse Auschwitz-comité enkele kanttekeningen maken.

Het monument van Jan Wolkers, waar in het gebroken glas zich symbolisch een gebroken hemel aftekent, is geen graf en al helemaal geen Joods graf. Het bevat een urn met as van Joodse burgers, van Sinti en Roma en van de Poolse intelligentsia. Zoals de titel van het monument aangeeft 'Nooit meer Auschwitz' gaat het hier in de eerste plaats om een plek van vermaan. Een waarschuwing om waakzaam te blijven zodat de gebeurtenissen van de periode 1940-1945 zich nooit meer mogen herhalen.

Maar er is meer. Het betrekken van Joods religieuze elementen is begrijpelijk maar hecht geen waarde aan het feit dat van alle Amsterdamse Joden die in Polen zijn omgekomen 95 procent niet in de Messias geloofde maar zich geassimileerd als liberale, communistische of sociaal-democratische burgers in de samenleving bewogen.

Ook het feit dat Auschwitz oorspronkelijk werd opgericht om de Poolse intellectuelen uit te roeien, wordt wel eens over het hoofd gezien.

De namenwand van Libeskind kan het beste geplaatst worden in Westerbork. Daar zijn vele goede redenen voor. In de eerste plaats is er de ruimte. Een wand van 460 meter wil de omvang van de Holocaust tonen. Maar die omvang is alleen te zien als totaal beeld en vereist dus afstand en een grote ruimte om de wand zelf.

In de tweede plaats heeft Westerbork het voordeel dat het ook meer de weggevoerde Joden uit de Mediene betrekt. De directie van het kamp Westerbork zal de namenwand in dank opnemen. Als de wand in Westerbork staat krijgt het aanraken van namen een diepere en waardevollere betekenis. Men moet investeren in een reis erheen. De bezoeker kan daar tevens stilstaan bij het Sobibor-monument, gewijd aan het vernietigingskamp waar mijn meest geliefde familieleden werden vermoord.

Max van den Berg, journalist, Amsterdam

4 mei en MH17

Zo zorgvuldig als men probeert álle slachtoffers van vlucht MH17 te identificeren, zo onzorgvuldig vind ik dat de redactie omgaat met de duiding van de fatale MH17 vlucht. 'Het toestel van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer'.

Het neerstorten van een vliegtuig of het neergeschoten worden met als gevolg daarvan het uit elkaar spatten en neerstorten van de brokstukken is toch echt heel iets anders. Goed beschouwd zouden de slachtoffers van vlucht MH17 óók tijdens de Dodenherdenking herdacht dienen te worden.

'Op 4 mei herdenkt Nederland tijdens de Nationale Herdenking de Nederlandse slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zowel in oorlogssituaties als bij vredesoperaties', aldus de website van de overheid.

Of beschouwt de redactie vlucht MH17 écht nog steeds als een vliegtuigongeval ontstaan door technisch of menselijk falen?

Coen van den Heuvel, Eindhoven

Traplift

Ik ben pas 60 jaar, en helemaal in de stress. En dat naar aanleiding van de meneer van 90 jaar, die een traplift aanvroeg bij de gemeente Alphen aan de Rijn. Zijn verzoek werd afgewezen. Hij was bekend met zijn gezondheidsproblemen, waardoor traplopen steeds moeilijker zou worden. Dus had hij maar eerder een aanvraag moeten doen en/of moeten verhuizen naar een gelijkvloerse woning.

Ik heb een verleden van (genezen) borstkanker, veel blaasontstekingen en een serieuze jichtaanval. Wat zal ik als 60-jarige nu al aanvragen?! Want anders ben je dus te laat. Ik denk aan een traplift, een verhoogd toilet, blindengeleidehond (mijn zicht wordt ook slechter), extra handgrepen hier en daar, een extra toilet boven (want die heb ik niet), een opsta- en douchestoel, en de drempels in huis en het stoepje naar de voordeur laten slopen. En dan zie ik vast nog van alles over het hoofd aan voorzieningen als mij straks iets overkomt.

Margreet de Broekert, Bussum

Duidelijke verhoudingen

De Koning wil vaker naar het Caribische deel van het Koninkrijk. Schiermonnikoog is ook eiland en deel van het Koninkrijk . Niet Caribisch maar ook mooi. Je hoort de Koning nooit zeggen dat hij vaker naar Schier wil. De verhoudingen zijn duidelijk.

Len Koetsier, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden