Verloren gewaande brieven James Joyce ter veiling

Drie liefdesbrieven van James Joyce uit de jaren 1904-1909, toen hij een twintiger was, komen op 8 juli aanstaande ter veiling bij Sotheby's in Londen....

Van onze verslaggever

Evan de brieven, die behoren tot de beroemdste erotische correspontie van de moderne literatuur, is nooit eerder gepubliceerd. Joyce-kenners beschouwden deze missing link als verloren. De brieven, manuscripten, boeken en persoonlijke bezittingen zijn afkomstig van Joyce's broer Stanislaus.

Op 1 december 1909 was Joyce in Dublin, en even gescheiden van zijn geliefde Nora. Vanuit zijn vaders huis schreef hij Nora een brief van drie pagina's, waarin hij zijn wens uitspreekt zijn en Nora's verlangen te bevredigen in een variatie aan seksuele koppelingen, handelingen en omstandigheden. Voorts dringt hij er bij Nora op aan hem terug te schrijven, en wel met een erotischer brief dan haar voorgaande.

De waarde van de brief is getaxeerd op vijftig-tot zestigduizend pond. Onder de hamer komen ook het suggestieve telegram van Nora uit november 1909 met als enige tekst 'Si Nora' (1800-2200 pond), de gesigneerde Ulysses (80-100 duizend pond), Joyce's eigen en uiterst zeldzame exemplaar van de eerste druk van zijn verhalenbundel Dubliners (80-100 duizend pond), en de bronzen medaille die hij als tenorsolo verwierf bij de jaarlijkse Ierse zangwedstrijd Feis Ceoil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden