NIEUWSjamal khashoggi

Verloofde van Khashoggi dient in VS aanklacht in tegen kroonprins van Saoedi-Arabië

De verloofde van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft bij een rechtbank in Washington een aanklacht ingediend tegen kroonprins Mohammed bin Salman wegens het opdracht geven tot moord.

Openbaar aanklager Saud Al Mojeb arriveert bij het Saoedische consulaat in Istanboel, waar Khashoggi werd vermoord. Beeld AFP
Openbaar aanklager Saud Al Mojeb arriveert bij het Saoedische consulaat in Istanboel, waar Khashoggi werd vermoord.Beeld AFP

Hatice Cengiz stelt samen met een mensenrechtenorganisatie, die Khashoggi vlak voor zijn dood zelf had opgericht, dat de journalist is gemarteld en gedood en in stukken gezaagd om zijn strijd voor democratische hervormingen in de Arabische wereld voorgoed lam te leggen.

Mohammed bin Salman en nog 28 andere Saoediërs ‘zagen de acties van Khashoggi in de Verenigde Staten als een existentiële bedreiging voor hun financiële en andere belangen en spanden daarom samen om de gruwelijke daden te plegen die het onderwerp zijn van deze rechtszaak’, staat er in de aanklacht.

De verloofde van Kamal Khashoggi, Hatice Cengiz.
 Beeld AFP
De verloofde van Kamal Khashoggi, Hatice Cengiz.Beeld AFP

Khashoggi ergerde de Saoedische autoriteiten door de kritische columns die hij voor de Washington Post schreef. Hij werd in oktober 2018 gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel, waar hij papierwerk hoopte te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Zijn verloofde zat buiten te wachten omdat zij vreesde dat er iets met hem zou gebeuren. Toen hij niet meer naar buiten kwam, sloeg zij alarm. Later bleek dat een team uit Saoedi-Arabië hem had omgebracht en in stukken gezaagd. Zijn lichaam is nooit gevonden.

Cengiz stelt in de aanklacht dat medewerkers van de Saoedische ambassade in Washington haar verloofde, die in de VS woonde, naar het consulaat in Turkije hebben ‘gelokt’. Deze ‘fatale misleiding’ was volgens de aanklacht deel van een samenzwering tegen de politieke activiteiten van Khashoggi in de VS.

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië. Beeld AFP
Kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië.Beeld AFP

Het gaat om een civiele zaak en de hoop van Cengiz en de organisatie DAWN (Democracy for the Arab World Now) is dat tijdens een rechtszaak in de Verenigde Staten zowel Saoedische als Amerikaanse documenten boven water komen, die meer licht werpen op de gebeurtenissen.

Een rechtbank in Saoedi-Arabië heeft vijf mensen ter dood veroordeeld voor de moord, wat later werd omgezet tot een celstraf van 20 jaar. Volgens VN-rapporteur Agnès Callamard stonden tijdens dit proces echter alleen de huurmoordenaars terecht, en gingen de bedenkers van het plan, onder wie de Saoedische kroonprins, vrijuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden