'Verlofsparen ook volgend jaar weinig populair'

DEN HAAG (ANP) - Het verlofsparen via de levensloopregeling slaat ook volgend jaar niet echt aan. Sinds de overheid op 1 januari het verlofsparen introduceerde, heeft 93 procent van de werknemers de regeling links laten liggen. Driekwart van hen is ook niet van plan om in 2007 alsnog mee te doen.

Dat constateert het Verbond van Verzekeraars donderdag in het huisblad Verzekerd!. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van de brancheorganisatie heeft onderzoek laten doen onder 1143 mensen. Volgens het Verbond moet de overheid de regeling aantrekkelijker maken.

Zo moeten werkgevers een bijdrage kunnen geven aan werknemers die ze alleen voor de levensloopregeling mogen gebruiken. Ook zou het volgens de ondervraagden veel uitmaken als zij het opgebouwde kapitaal voor meer dan alleen verlof mogen gebruiken.

Combineren

Er is al vaker geopperd spaarloon en levensloop te combineren. Nu moeten werknemers kiezen tussen belastingvriendelijk sparen via levensloop of via spaarloon. Een op de tien zou wel meedoen aan verlofsparen als men niet hoeft te kiezen. Van de werknemers die niet van plan zijn aan levensloop mee te doen, heeft 39 procent een voorkeur voor spaarloon.

Ook bestaat er veel onzekerheid over de toekomst van levensloop. Bijna 30 procent heeft er geen vertrouwen in dat de regeling lang blijft bestaan.

Verder zegt een op de vijf dat hij wel geld opzij zou zetten voor verlof als hij een hoger inkomen zou hebben. Een op twintig doet ook mee als voor het opnemen van verlof geen toestemming meer nodig is van de werkgever.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden