Verlofregeling gevangenen wordt persoonsgebonden

De voorbereiding voor gevangenen om terug te keren in de samenleving wordt vanaf 2009 persoonsgebonden. Daarmee verdwijnt het algemeen verlof.

ANP

Het krijgen van verlof is daarmee niet meer gekoppeld aan het verblijf in een bepaald regime, maar wordt verleend op basis van een individueel verlofplan. Deze nieuwe methode maakt onderdeel uit van de plannen van staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) om het gevangeniswezen te moderniseren.

In de nieuwe situatie wordt voor iedere gevangene een persoonlijk plan opgesteld. Daarbij kan meer rekening worden gehouden met de individuele omstandigheden en het gedrag van een gedetineerde.

Justitie onderzoekt op dit moment hoe het gevaar dat een gevangene niet terugkeert van verlof of tijdens zijn verblijf buiten terugvalt in crimineel gedrag, beter kan worden ingeschat. Want ook in de nieuwe situatie komt een gedetineerde niet in aanmerking voor verlof als deze risico's bij hem of haar reëel zijn.

Gedetineerden die na het uitzitten van hun straf als ongewenst vreemdeling het land moeten verlaten, komen niet in aanmerking voor verlof. Dat geldt ook voor gevangenen die nog een tbs-behandeling moeten ondergaan.

Volgens het ministerie van Justitie is het aantal gevangenen dat niet van verlof is teruggekeerd vorig jaar al afgenomen. Het aantal daalde van 461 in 2006 naar 353 in 2007.

Van de vorig jaar ontglipte gedetineerden zitten er inmiddels 267 weer vast. Zij zijn opgepakt of hebben zichzelf alsnog gemeld. Vorig jaar gingen ongeveer 35.000 gevangenen op verlof.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden