Verliezers, winnaars en schlemielen van het jaar 1996

Zo tegen het einde van het jaar wordt het tijd de balans in de zakenwereld op te maken. Wie zijn de winnaars, de verliezers, de schlemielen, de brokkenpiloten van het jaar 1996?...

Quote, het zakentijdschrift, heeft een kruidenier uitgeroepen tot man van 1996: Ahold-bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven. Volgens het blad heeft hij zijn harpoen op scherp. Tijdens zijn vierjarige bewind verdubbelde Alholds omzet tot zo'n veertig miljard gulden, een expansie die niet ten koste ging van de investor relations. De winst per aandeel steeg met zo'n 20 procent en de beurswaarde explodeerde in de periode-Van der Hoeven van 4,9 miljard tot achttien miljard gulden. En dat komt niet alleen doordat hij zijn snor heeft afgeschoren.

Een snor heeft Willem van Kooten niet, al heeft hij hem wel op tijd gedrukt. De voormalige dj verkocht op tijd zijn belang van 5 procent in Sport 7 aan het Telegraaf-concern, waardoor hij de enige was die iets aan de sportzender wist te verdienen. Hij bezit 'een uitzonderlijke combinatie van lef, een grote bek en het tempo van een 78-toerenplaat, een goede neus en gevoel voor timing'.

Dat kan niet gezegd worden van Henk Kivits. 'Als ik een goeie opportunity zie, pak ik hem', vertelde de voormalige KPN Multimedia-directeur vorig jaar nog aan het zakenblad. Dus werd hij directeur van Sport 7, toen Ruud Hendriks vond dat hij die zaak op de rails had staan. Tijdens zijn korte bewind bij KNP Multi Media verdampte er in 1995 25 miljoen gulden en over dit jaar boekt het bedrijf een 'aanloopverlies' van ongeveer 40 miljoen. Het zijn bedragen die in het niet vallen bij de verliezen van het omgevallen Sport 7. Het levert hem de titel 'brokkenpiloot' van het jaar op.

Maar schlemiel van het jaar is hij nog altijd niet. Die titel gaat naar Henk Cohen. Hij werd twee keer ontslagen door dezelfde man, Cor Boonstra. Eerst oefende de nieuwe Philips-topman enige druk op Cohen uit om op te stappen bij Sara Lee/DE. Onderdak vond hij bij Origin. Helaas voor Cohen werd Philips na een fusie meerderheidsaandeelhouder in Origin en trad Boonstra in de voetsporen van Jan Timmer. Het resultaat leverde hem de weinig eervolle titel op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden