Verliezers houden VVD buiten GS Gelderland

De VVD keert ondanks een winst van negen zetels niet terug in het Gelderse provinciebestuur. PvdA, CDA en D66, die bij de statenverkiezingen alle drie verloren, willen vanwege de politieke verschillen niet meer met de liberalen samenwerken in een nieuw college van Gedeputeerde Staten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De VVD, die al ruim twintig jaar in het provinciebestuur zit, noemt de houding van de drie partijen schandelijk. De liberalen bleken, tot hun grote verrassing, de enige voorstander van een voortzetting van het huidige afspiegelingscollege.

De partij sprong bij de verkiezingen van elf naar twintig zetels en werd de grootste partij. PvdA, CDA en D66 verloren samen vijftien zetels, maar zouden met 39 van de 75 zetels een meerderheid hebben in Provinciale Staten.

PvdA-fractievoorzitter T. Doesburg, noemt de 'groeiende ideologische afstand' met de VVD de belangrijkste reden om af te zien van samenwerking. 'Het is niet zozeer de Gelderse VVD, maar eerder de landelijke partij. De teneur is steeds conservatiever en minder liberaal. Onze opvattingen over solidariteit en mede-menselijkheid, vooral in het kader van het bezuinigingsbeleid, kunnen we beter herkennen in een samenwerking met CDA en D66', aldus Doesburg.

VVD-fractievoorzitter en gedeputeerde J. de Bondt noemt dit echter 'lariekoek'. De Bondt: 'Ons verkiezingsprogramma heeft nog nooit zo dicht bij de andere partijen gestaan als nu. Er zijn ook nooit grote problemen geweest in de 21 jaar die we nu met elkaar samenwerken. Ze hebben hun mond erover vol dat de kiezers meer bij de politiek moeten worden betrokken, maar zodra de VVD groeit, worden we buitenspel gezet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.