Verliezer in blessuretijd

Wat Stoiber vreesde is gebeurd: het Beierse trauma heeft zich herhaald, nu in de politieke arena.

Stoiber voerde als kandidaat van de CDU/CSU een uiterst voorzichtige campagne en profiteerde van het economische falen van de regering-Schröder. Maar vlak voor de overwinning gooiden de overstromingen, de Irak-crisis en de tv-debatten roet in het eten. Bondskanselier Schröder maakte een dramatische come-back.

Toch zag Edmund Stoiber er zondag aan het begin van de avond oprecht blij en opgelucht uit. 'We hebben de verkiezingen gewonnen!' zei hij voor juichende aanhangers, toen zijn partij nog de grootste leek te worden. Intussen ging het tellen door. Het was Stoiber al wel duidelijk dat het hoogste doel, het kanselierschap, aan zijn neus zou voorbijgaan.

De CDU/CSU-fractie is niet als winnaar uit de bus gekomen, maar Stoiber is er wel in geslaagd zijn partij in de Bondsdag te versterken. En dat is heel wat voor een kandidaat met zijn handicaps.

Veel Duitsers, ook in Beieren, gaan ervan uit dat een Beier nooit bondskanselier kan worden. Stoiber heeft een verleden als rechtsbuiten en mobiliseerde daardoor ter linkerzijde veel kiezers die anders niet zouden hebben gestemd. In Oost-Duitsland wist hij maar weinig kiezers te trekken.

De tweede handicap was zijn persoonlijkheid. Edmund Stoiber is een koele en perfectionistische bureaucraat, die vooral door ijver is opgeklommen in de Beierse politiek. Hij mag al negen jaar lang een succesvolle minister-president van Beieren zijn, charisma heeft Stoiber niet.

Met zijn aarzelende optreden en ontsporende zinnen was Stoiber in het mediatijdperk eigenlijk een weinig geschikte kandidaat. Zeker tegenover Gerhard Schröder, aan wie veel vrouwelijke kiezers de voorkeur gaven.

Stoiber is er toch in geslaagd de verdeelde en door het zwartgeldschandaal aangeslagen CDU/CSU, die een jaar geleden nog kansloos leek, weer sterk te maken.

Maar in de Duitse coalitiepolitiek gaat het net als in de Champions League: uiteindelijk telt alleen de winnaar, en dat is hij zondagavond niet geworden.

Philippe Remarque

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden