Verliezen door groeiende onrust over begroting VS

Stemming

De aandelenbeurzen sloten maandag met verlies. De groeiende onrust over de Amerikaanse begroting speelt beleggers parten.

Indices

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,7 procent en de Midkap daalde met 0,2 procent. De beurzen in Parijs en Londen zakten 0,8 en 0,6 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, ondanks de verkiezingsoverwinning van bondskanselier Angela Merkel. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager en de brede S&P 500 verloor 0,5 procent de technologiegraadmeter Nasdaq daalde met 0,3 procent.

Steunprogramma

Uiteenlopende opmerkingen van Fed-bestuurders over de beslissing van de Fed om het steunprogramma nog niet af te bouwen en onzekerheid over de Amerikaanse begroting en het bereiken van het schuldenplafond drukten de stemming.

iPhone 5

Apple gaf de Nasdaq nog wat steun. Het aandeel klom 5 procent na de sterke verkoopcijfers van de nieuwe iPhone 5. Het Amerikaanse technologiebedrijf verkocht in het eerste weekend een recordaantal van meer dan 9 miljoen stuks van zijn nieuwste smartphone. Apple liet verder weten dat de omzet in het vierde kwartaal waarschijnlijk aan de bovenkant zal uitkomen van de eerder afgegeven bandbreedte van 34 tot 37 miljard dollar.

Industrie

Uit nieuwe cijfers over de eurozone bleek dat de industrie in september iets minder hard is gegroeid dan in augustus. De dienstensector maakte juist een sterker dan verwachte groei door. Eerder op de dag bleek al de Chinese industriële activiteit in september is toegenomen tot het hoogste niveau in zes maanden tijd.

Fugro

Grootste daler in de AEX was Fugro met een min van 5,1 procent na een update van de strategie van het bedrijf. Volgens analisten heeft de bodemonderzoeker mooie doel- stellingen afgegeven, maar moet de markt nog wel overtuigd worden dat de doelstellingen ook gehaald kunnen worden.

Arcelor

ArcelorMittal leverde 0,4 procent in. Volgens de Britse krant The Telegraph hangt het staalconcern mogelijk een miljardenboete boven het hoofd wegens het schenden van afspraken rond de fusie waaruit het bedrijf in 2006 ontstond.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden