nieuws

Verlies voor staatsbank ABN Amro in coronajaar

De coronacrisis, opeenvolgende lockdowns en pijnlijke verliezen op enkele grote buitenlandse klanten zijn ABN Amro niet in de koude kleren gaan zitten. De bank, nog altijd voor meer dan de helft in handen van de Nederlandse overheid, maakte 45 miljoen euro verlies.

Koen Haegens
Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Het prestigieuze gebouw, dat over de grootste handelsvloer van het Europese vasteland beschikt, staat te koop. Vanaf 2025 verhuizen de meeste werknemers naar de Bijlmer. Beeld Bloomberg via Getty Images
Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Amsterdamse Zuidas. Het prestigieuze gebouw, dat over de grootste handelsvloer van het Europese vasteland beschikt, staat te koop. Vanaf 2025 verhuizen de meeste werknemers naar de Bijlmer.Beeld Bloomberg via Getty Images

Vorig jaar werd er nog meer dan 2 miljard euro winst gemaakt. ABN Amro verloor onder andere veel geld aan een klant uit Singapore die in olie handelde. Ook bij een Amerikaans investeringsfonds ging het mis.

In november sprak ABN Amro nog de verwachting uit dat het in 2020 een slordige 2,5 miljard euro in de spreekwoordelijke stroppenpot moet steken. Dat geld is bedoeld om verliezen op te vangen op leningen aan bedrijven en burgers, die in problemen raken door de coronamaatregelen.

Veel banen weg

In reactie op de tegenvallende resultaten heeft ABN Amro aangekondigd de komende vier jaar tot 15 procent van alle banen te schrappen. Die reorganisatie verloopt naar eigen zeggen vlot. Zo verdwijnt het niet-Europese deel van de zakenbank, dat zich bezighield met risicovolle activiteiten als handelsfinanciering en grondstoffen.

Zelfs het prestigieuze hoofdkwartier aan de Amsterdamse Zuidas, dat over de grootste handelsvloer van het Europese vasteland beschikt, staat in de etalage. Vanaf 2025 verhuizen de meeste werknemers naar de Bijlmer.

Naast de lockdowns heeft ABN Amro net als alle banken last van de lage rente. Het verdienmodel staat onder druk. Overtollig spaargeld stallen bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt kost tegenwoordig geld, terwijl uitlenen in de vorm van hypotheken en bedrijfsleningen minder oplevert dan voorheen. Daar komt bij dat ABN Amro in 2020 minder geld uitleende aan bedrijven.

Tegelijkertijd lijkt de pijn van de coronacrisis binnen de perken te blijven. Net als bij de concurrentie blijft het rustig op de afdeling bijzonder beheer, bedoeld voor bedrijven in crisis.

Pikant witwasonderzoek

CEO Robert Swaak toont zich dan ook optimistisch over 2021. ‘De Nederlandse economie en huizenmarkt blijven veerkrachtig, en de effectieve steunmaatregelen van de overheid lopen door. We verwachten dat de uitrol van het vaccinatieprogramma een flinke versoepeling van de coronamaatregelen in het tweede kwartaal van 2021 mogelijk zal maken, met als gevolg een sterke opleving van de economie in de tweede helft van het jaar.’

Wel kan een witwasonderzoek roet in het eten gooien. Het Openbaar Ministerie doet hier al geruime tijd onderzoek naar. ABN Amro zou met name tussen 2013 en 2018 onvoldoende gedaan hebben tegen criminele geldstromen. Daardoor hebben criminelen de bank mogelijk gebruikt om wit te wassen. Dit kan op zijn minst een fikse geldstraf opleveren.

Justitie kijkt ook of bestuurders, zoals voormalig topman en oud-minister Gerrit Zalm, persoonlijk blaam treft. Eind vorig jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag in een soortgelijke zaak dat Ralph Hamers, tot voor kort topman van ING, alsnog moet worden vervolgd.

Regeerakkoord

De zaak is des te pikanter omdat ABN Amro nog altijd voor meer dan de helft in handen van de overheid. In het regeerakkoord uit 2017 staat dat ‘ABN Amro zo snel als verantwoord mogelijk is, volledig naar de markt gebracht’ wordt.

Hiervan is weinig terechtgekomen. Nederland verkocht voor het laatst in september 2017 een pluk aandelen. Sindsdien is het aandeel aanzienlijk in waarde gedaald. Op dit moment zweeft de koers tussen de 8 en 9 euro. Dat betekent op papier een fors verlies voor de belastingbetaler.

Lees meer over ABN Amro

Ook oud-minister en ex-CEO Gerrit Zalm ligt onder de loep in het witwasonderzoek bij ABN Amro

Ooit oppermachtig, maar nu krimpen de banken. Dit zijn de 3 verklaringen voor hun neergang

Recensie: hoe staatsbank ABN Amro wéér in de problemen kwam ****

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden