Verlies van 5.000 tot 9.000 banen in jeugdzorg verwacht

De ontslaggolf in de jeugdzorg is begonnen. De bureaus Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland zeggen honderden medewerkers de wacht aan, respectievelijk ruim 10 en 30 procent van hun personeel. Tientallen andere bureaus elders in het land bereiden eveneens massaontslagen voor, zegt een woordvoerder van branchevereniging Jeugdzorg Nederland.

Een hulpverlener neemt een test af bij een meisjeBeeld anp

Uitkeringsinstantie UWV verwacht een reductie van 5.100 tot 8.700 banen in de jeugdzorg op een totaal van circa 30 duizend. De ontslagen zijn een direct gevolg van kabinetsbezuinigingen. De instellingen moeten tot 2017 zeker 15 procent van hun budget inleveren. Bovendien wordt de aansturing van de jeugdzorg van de provincies overgeheveld naar de gemeenten. Door de zorg 'dichter bij huis' te organiseren, zouden jongerenwerkers met minder geld betere zorg kunnen leveren.

De doelstellingen van het beleid zijn nauwelijks omstreden, het tempo waarin de operatie wordt doorgevoerd des te meer. 'Wij bereiden ons nu voor op een groot aantal ontslagen zonder precies te weten voor hoeveel medewerkers we na 1 januari nog werk hebben', zegt een woordvoerster van Stichting Bureaus Jeugdzorg Haaglanden/Zuid- Holland.

Collectief ontslag
Nog niet alle gemeenten hebben besloten welke zorg ze precies wel en niet inkopen bij de jeugdzorginstellingen. Daarnaast is het in sommige regio's, zoals in Zuid-Holland, nog onduidelijk wie opdraait voor de ontslagvergoedingen van overtollige medewerkers en het afkopen van huurcontracten.

De Zuid-Hollandse casus staat niet op zichzelf. 'Jeugdzorginstellingen weten zeker dat de financiering door de provincies per 31 december wordt stopgezet', zegt woordvoerder Stijn Verbruggen van Jeugdzorg Nederland. 'Maar nog vrijwel nergens hebben gemeenten een contract gesloten met een jeugdzorginstelling voor het nieuwe jaar.'

Deadline 1 juli
De tijd begint te dringen. Een collectieve ontslagprocedure neemt ten minste zes maanden in beslag. Om medewerkers te kunnen ontslaan, moet een reorganisatieplan zijn voorgelegd aan de ondernemingsraad en is toestemming nodig van het UWV. De instellingen moeten uiterlijk 1 juli weten hoeveel werk ze in het nieuwe jaar nog hebben. Dan moeten de gemeenten hun jeugdzorg hebben ingekocht.

Jeugdzorg Nederland twijfelt of gemeenten de deadline gaan halen. De formatiebesprekingen voor nieuwe colleges bespoedigen de besluitvorming niet. Bovendien krijgen de gemeenten pas in mei te horen hoeveel geld ze van het rijk krijgen voor de jeugdzorg. Een speciaal ingestelde commissie voor de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten onder leiding van de voormalige Rotterdamse wethouder Leonard Geluk acht de kennis van de hoogte van de budgetten cruciaal voor gemeenten om goede zorg te kunnen inkopen.

'Gemeenten weten vrij precies hoeveel geld ze hebben voor de jeugdzorg', zegt een woordvoerder van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Op basis van historische zorgkosten voor kinderen zijn de budgetten per gemeente al voor 95 procent vastgesteld. Maar de meeste gemeenten vinden de onzekerheidsmarge van 5 procent te hoog om op basis van de voorlopige budgetten contracten te sluiten, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden